Másfél milliárd uniós támogatás luxusautóra, fizetésre

  • narancs. hu
  • 2018. november 5.

Belpol

Másfél milliárd forint, Magyarországnak megítélt uniós támogatás folyt el luxusautóra, 4-5 milliós fizetésre és ingatlanra, csak az ígért gáztöltőállomásokból nem lett semmi.

A Magyarországnak megítélt uniós támogatást luxusautóra, 4-5 milliós fizetésre és ingatlanra költötte egy magyar konzorcium, miközben az ígért gáztöltőállomásokra semmi sem jutott. Az ügyben at Innovációs és Technológiai Minisztérium tett feljelentést. Mint a 24.hu megtudta, a Fővárosi Főügyészség július 26-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. A nyomozást a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatja, ismeretlen tettes ellen.

A nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított beruházásra kapott előleg már el is fogyott, a projekt viszont a csőd szélére került. Ha bedől, a teljes uniós támogatás elvész. Az uniós pénzt eredetileg két projektre ítélték meg: biogáz- és földgáz-cseppfolyósító üzem, elosztóállomások, kúthálózat, valamint 20+20 töltőállomás épült volna.

A PAN-LNG beruházására csaknem 20 millió euró összköltséget hagytak jóvá, amiből 17 millió az elszámolható rész, a CFB projektet 13,5 millió euróra lőtték be, amiből a támogatható rész 11,6 millió euró volt. Mindkét megbízást ugyanaz a konzorcium nyerte el.

A projektre 2015 novemberében kötötték meg a támogatási szerződést, az előleg több mint 1,5 milliárd forint volt.  A feljelentés szerint a projekt megvalósítása nem kezdődött meg, az egyesület és a Pannon Fuel vezető tisztségviselői sikkasztás, hűtlen kezelés és egyéb vagyon elleni bűncselekmények révén a pénzek nagy részét elvonták.

A minisztérium számára akkor váltak világossá az üzelmek, amikor egy kifizetetlen vállalkozó felszámolási eljárást kért. A mentési akciójának keretében a kormány bankja, az Eximbank finanszírozási ajánlatot adott és közben megkezdte a projekt átvilágítását, amely során egymás után dőltek ki a csontvázak a szekrényből.

A konzorcium elnökének alapbérét havi bruttó 2,9 millióban állapították meg, de kapott hozzá kocsit is, ráadásul projektvezetőként is behúzott 2 millió forintot havonta. A lányával közben 8,8 milliós projektmenezseri szerződést kötött. Emellett béreltek havi 600 ezer forint plusz áfáért egy Mercedes Benz V-Klasse típusú autót, amit saját célra használtak.

A család a cég bankkártyáját is sajátjaként használta, ruhát, élelmiszert vettek vele. De vásároltak mást is:  gépjárműveket, notebookokat, tableteket, iPhonokat. Bőkezűen osztogattak az uniós pénzből ügyvédi irodának, buszos cégnek. S közben felvettek 90 milliós kölcsönt is a társaságtól, amit vélhetőleg egy 144 négyzetméteres fővárosi ingatlan megvásárlására költöttek.

Figyelmébe ajánljuk