Kásler és Novák is rosszul tudta, mikortól lesz ingyenes a meddőségi kezelés

  • narancs.hu
  • 2020. január 3.

Belpol

A miniszter és az államtitkár is januárról beszélt eddig, de tévedtek.

Mégsem válnak januártól ingyenessé a meddőségi kezelések - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a hvg.hu-nak küldött válaszából.

Kásler Miklós miniszter még karácsony előtt jelentette be, hogy januártól 100 százalékban támogatottak lesznek a meddőséget kezelő gyógyszerek, júliustól pedig a meddőségi diagnosztika költségeit is átvállalja az állam.

Kásler után Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár is azt mondta, január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek, ám a gyógyszereket azóta sem ingyen írják fel.

A hvg.hu rákérdezett a minisztériumnál, hogy a bejelentés ellenére miért nem ingyenesek még a gyógyszerek, mire azt a választ kapták, hogy csak július 1-től nem kell fizetni a készítményekért, és ez a Magyar Közlönyben is megjelent már.

Hozzátették, ekkortól lesz ingyenes a teljes körű meddőségi kivizsgálás a nők és a férfiak esetében is, és 2020-tól korlátozástól mentesen számolhatják el a közfinanszírozott intézmények a beültetéseket is.

A december 19-ei számában valóban július 1-i határidő szerepel a Nemzeti Humán Reprodukciós Programmal kapcsolatban, de mind Kásler, mind Novák egyértelműen januárról beszélt a kormányhatározat megjelenése után is.

Kásler négyezer újszülöttet vár a kormány meddőségi kezeléseitől

Ingyenessé teszik a meddőségi diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést is, és már van Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet is. 10,5 milliárd forintot fordít a kormány arra, hogy létrejöjjön egy egységes, meddőséggel foglalkozó ellátórendszer - közölte Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter pénteki sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

Figyelmébe ajánljuk