Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

  • narancs.hu
  • 2020. január 3.

Belpol

A jelentés már Donald Tusk előtt van, de a CÖF még most is próbálna lobbizni a Fidesz mellett.

Elkészült a Fideszt értékelő európai néppárti "bölcsek" jelentése, amely már a pártcsalád elnökének, Donald Tusknak az asztalán van - írja a Népszava, amely úgy tudja, az Európai Néppárt (EPP) a február 3-4-én összeülő politikai gyűlésén dönthet majd a Fidesz sorsáról.

A Fidesz európai néppárti tagságát 2019 márciusában függesztették fel, amely azt jelentette, hogy a párt nem vehet részt a Néppárt gyűlésein, nem szavazhat, és nem jelölhet embereket a pártcsaládon belüli pozíciókra.

Bár a Fidesz előtte azzal fenyegetőzött, hogy ha felfüggesztik a tagságát, kilép az Európai Néppártból, a dokumentumba akkor az került bele, hogy "közös megegyezéssel" történik a felfüggesztés, a végső döntést pedig a Néppárt azután hozza csak meg a magyar kormánypártról, hogy egy "három bölcsből" (Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering) álló tanács megvizsgálja a jogállamiság helyzetét és a Fidesz intézkedéseit Magyarországon, és jelentést készít.

Orbán nem lett Európa erős embere - A néppárti felfüggesztés 5 legfontosabb tanulsága

Nagyon bent akar maradni az EPP-ben, de ez egyre nehezebb lesz. Szerdán az Európai Néppárt közgyűlése lényegében egyhangú döntéssel felfüggesztette a Fidesz tagságát a pártcsaládban. Orbánék végső sorsáról azután döntenek, hogy egy háromfős „bölcsek tanácsa" jelentést készít arról, a Fidesz teljesítette-e Manfred Weber frakcióvezető három követelményét - a Juncker/Brüsszel ellenes kampány leállítása; annak elismerése, hogy károkat okoztak a Néppártnak; CEU jogi helyzetének rendezése -, és betartják-e az EPP alapértékeit.

A Népszava most arról ír, hogy elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság jelentése, amely már Donald Tusk néppárti elnök elé is eljutott.

Ennek fényében némileg megkésett az a levél, amelyet a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) írt ma Donald Tusknak, és amit közzé is tettek, amelyben azt kérik, hogy hadd álljanak ki a magyar kormánypárt mellett ők is, és hadd mondhassák el a véleményüket a néppárti bölcseknek.

A CÖF-CÖKA a levélben megemlíti, hogy korábban írtak már egy levelet Joseph Daulnak is, az Európai Néppárt korábbi elnökének, hogy találkozót kérjenek a "három bölcsstől", de "a leköszönő elnöknek sajnálatos módon nem volt lehetősége megkeresésünkre érdemben reagálni".

A CÖF-CÖKA így most az új néppárti elnöktől, Tusktól kéri, hogy "képviselhesse, kifejthesse az önszerveződő, a közjó érdekében tevékenykedő magyar nemzeti érzelmű civilek álláspontját" Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering előtt, illetve részt vehessenek a továbbiakban minden hasonló jellegű egyeztetésen is, "ahol hazánkat és annak civil társadalmát is érintő kérdések kerülnek terítékre".

Hogy a Néppárt végül hogy fog dönteni februári gyűlésén, az még kérdéses, a Népszava információi szerint Tusk következő lépésként a tagpártokkal egyeztet majd, német lapértesülés szerint pedig hamarosan Orbán Viktorral is találkozót fog kezdeményezni.

Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője decemberben azonban a német Der Spiegelnek nyilatkozva arról beszélt, hogy ellenzi a Fidesz visszatérését a Néppártba, mert szerinte "a Fidesz és Orbán Viktor nem használták ki a lehetőséget arra, hogy tisztázzák magukat azokban az ügyekben, amik a párt tagságának felfüggesztéséhez vezettek".

Tusk maga azonban saját bevallása szerint is jó barátságban van Orbán Viktorral, néppárti elnökjelöltként viszont november végén arról beszélt, hogy a biztonságot és a rendet nem sajátíthatják ki "a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal".

Figyelmébe ajánljuk