Medgyessy: Nagy hiba lenne Karácsonyt felépíteni miniszterelnöknek

  • narancs.hu
  • 2019. december 26.

Belpol

A volt miniszterelnök szerint új embereket kell felépíteni, de egyelőre nem sok potenciális jelöltet lát.

Egy egészséges folyamat kezdete volt az, ami az EP- és az önkormányzati választásokon történt - mondta Medgyessy Péter volt MSZP-s miniszterelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Medgyessy azt mondta, "méltatlan" a hazai politikai élet, sok jót nem is tud hozzátenni, ezért inkább nem szokott közéleti szerepet vállalni, de a kormányról és az ellenzékről is sok kritikai észrevétele van.

Az interjúban mindenesetre kifejtette, hogy

nagy hiba lenne most arra építeni, hogy Karácsony Gergelyt felépítik miniszterelnöknek.

Medgyessy azt mondta, Karácsony a fővárosban elkezdett egy pályát, az ő várakozásaihoz képest jobb a teljesítménye és határozottabb a fellépése a vártnál, de az ellenzéknek most meg kell tartani a fővárost, és emellett kell felépíteni olyan embereket, akik képesek az országot vezetni. Ugyanakkor hozzátette, "nem tolonganak" az ilyen emberek.

Kérdésre elmondta azt is, nagyon támogatja a női politikusokat, Szél Bernadett személyéről pedig jó véleménnyel van, de "az utóbbi időben kevesebbet mutatott".

Medgyessy beszélt arról is, hogy a kormányváltáshoz a Jobbikkal is össze kell fogni, amely radikális ugyan, de szalonképes párttá változott.

A volt kormányfő elárulta azt is, hogy kormánypárti politikusok 3-4 éve szakpolitikau kérdésekben volt, hogy kikérték a véleményét, és "bizonyos szempontból figyelembe is vették", amit mondott. Elmondása szerint az MSZP és az LMP vezetői is jártak nála, "aztán közösen meguntuk ezeket a beszélgetéseket", mert bár végighallgatták, utána nem fogadták meg a javaslatait.

A jelenlegi Magyarországról azzt mondta, nem lehet azt mondani, hogy van demokrácia, de azt sem, hogy nincs, az autokráciáknak pedig kétféleképpen lehet vége: egyrészt úgy, hogy belülről döntik meg az autokratát, de szerinte ennek most nincs sok esélye, mert "Orbán nagyon a kezében tartja a pártját"; másrészt úgy, hogy választáson leváltják az autokratát, Medgyessy szerint erre adott reményt az önkormányzati választás

A gazdasággal kapcsolatban azt mondta, ő is úgy érzi, hogy válság közeledik, de azt nehéz lenne megmondani, hogy lesz-e akkora, mint a 2008-as. Hozzátette ugyanakkor, hogy a korábbi hibákat már kiiktatták a pénzügyi rendszerből, ezért nem is a pénzügyi oldalon látja a kockázatot, hanem a politikában. Medgyessy két fő kockázatot lát: az amerikai-kínai kereskedelmi háborút, és a megbízhatatlan politikai vezetőket, akiknek a meggondolatlan nyilatkozatai elindíthatnak egy lavinát.

Beszélt arról is, hogy az EU-ban is kevés jó vezetőt lát, Emmanuel Macron francia államfőről nyilatkozott csak elismerően, illetve Angela Merkel német kancellárról, aki azonban utolsó ciklusát tölti.

A külpolitikáról azt mondta, 2002-ben - még miniszterelnöksége idején - szerinte jól döntöttek, hogy nyitottak Kína felé, és szerinte most is helyénvaló erre nyitni, de ettől még nem kell átvenni a politikai modellt. Azt is mondta, hogy nagy hiba volt a rendszerváltáskor elfordulni az orosz piactól, azóta pedig lezajlott egy új fordulat, amely erősen köti Magyarországot Oroszországhoz, de szerinte ez az energiapiac miatt természetes is, ezért tárgyalni kell velük, de ettől még nem kell alávetni magunkat az orosz akaratnak.

A 77 éves volt miniszterelnök azt is elmondta, hogy egyébként úszni jár, előadásokat tart és különböző think tankek munkájában vesz részt, de főleg külföldről.

Figyelmébe ajánljuk