Az egészségügy átalakítására készül a kormány?

  • narancs.hu
  • 2019. december 26.

Belpol

Egy a miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szerint még az is lehet.

Az egészségügy finanszírozási rendszerének és ellátási struktúrájának teljes átalakítására készül a kormány egy a karácsonyi ünnepek előtti utolsó munkanapon megjelent, a miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szerint. A dokumentum feladatokat és határidőket szab meg Kásler Miklós tárcájának. Emellett ez a határozat rendelkezik a 2019. év végi adósságrendezés részleteiről – írja a Portfolio.

"A kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését" – így kezdődik a december 23-i közlönyben megjelent "egyes egészségügyi kérdésekről" címet viselő kormányhatározat.

Kevés konkrétum van a szövegben, de az világos, hogy a következő fél évben több minisztériumban is az egészségügyi átalakítás irányain és részletein fog dolgozni.

A feladatok sora azzal indul, hogy a rendelkezés szerint azonnal el kell készítenie az Emminek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bevonásával egy átfogó, az egészségügyi szakmák összességére kiterjedő ráfordítási adatgyűjtést és díjtétel-felülvizsgálatot.

A határozat szerint a cél a valós költségekre épülő finanszírozási rendszer kidolgozása.

A kormány az intézkedéssorozat keretében többek között felülvizsgálja a krónikus betegellátás rendszerét is.

Március végére az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásának javítását elősegítő célzott intézményi adósságmenedzsment program kidolgozását sürgeti. De szintén addig kell megtalálni a szolgáltatók felügyeletét és irányítását megalapozó kontrolling és monitoring rendszer teljes körű kialakításához szükséges erőforrásokatis.

De az Emminek legkésőbb június 30-ig javaslatot kell tennie például a rendszer "szükségletalapú átalakítására".

A kormányhatározat tartalmazza a már a múlt héten bejelentett év végi adósságrendezés részletes szabályait is. Eszerint a kormány a struktúraváltás és adósságrendezés céljából 79,451 milliárd forint forrást biztosít. "Az intézményi struktúraváltás elősegítésére, az ellátás racionalizálására és az intézmények által nyújtott teljesítmények elismerésére" 36,6 milliárd forintot 2019-ben, az intézmények lejárt tartozásainak rendezésére 42,8 milliárd forintot 2020-ban.

Ez az jelenti, hogy a beszállítók nem az év végén jutnak majd hozzá a követeléseikhez. A jövő évi költségvetés megfelelő sorának, az adósságrendezést szolgáló összegével való megemelését február 15-ig kell elvégeznie a pénzügyminiszternek.

Figyelmébe ajánljuk