Medián: A szavazók fele kormányváltást szeretne

  • narancs.hu
  • 2023. június 15.

Belpol

Magyarország EU-tagságának támogatottsága továbbra is stabil.

A romló közhangulat közepette sokan szeretnének kormányváltást, bár nem elegen, az ország EU-tagságának támogatottsága pedig a kormány brüsszelezése ellenére stabil – derül ki a Medián a HVG megbízásából készített felméréséből.

A május végén készült közvélemény-kutatás szerint mélypontra került a gazdasági helyzet megítélése, és továbbra is abszolút többségben vannak azok, akik szerint „általában véve az országban” rossz irányba mennek a dolgok. A szavazópolgárok közel háromnegyede szerint az ország gazdasági helyzete az elmúlt egy évben kedvezőtlenül változott: 46 százalék szerint „sokat” és további 26 százalék szerint „valamennyit” romlott. Ez a helyzetértékelés már csak azért is drámai, mivel 2020 elején, közvetlenül a koronavírus-járvány kirobbanása előtt csupán 30 százalék látta ilyen sötéten a helyzetet.

A romló közhangulat a felmérés eredményei szerint kiterjed a kormány teljesítményének megítélésére is. Ebben a kérdésben minden második ember kritikus: 27 százalékuk szerint az Orbán-kormány a hivatalba lépése óta gyenge teljesítményt nyújtott, közel ugyanennyien (25 százalék) pedig nagyon gyengének tartják a kabinet teljesítményét.

Emellett minden második szavazópolgár nyilatkozott úgy, hogy a következő választás után kormányváltást szeretne.

Ezzel szemben csak 38 százalék mondta azt, hogy jobb lenne, ha maradna a mostani kormány (12 százalék nem nyilatkozott). Igaz, a legutóbbi választáson közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága is 10 százalékponttal elmarad a Fideszétől a választani tudó szavazókorú népesség körében.

A borús közhangulat ellenére az ország EU-tagságát a megkérdezettek négyötöde továbbra is támogatja. Az EU-tagságot támogatók többsége minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős: a legnagyobb a felsőfokú végzettségűek (95 százalék), a 30 évesnél fiatalabbak (94 százalék), valamint a Budapesten élők (91 százalék) körében.

A megkérdezettek háromnegyede – pártállástól függetlenül – úgy véli, kizárt egy Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett Huxit.

A felmérést május 26. és 31. között készítette a Medián, 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A hibahatár a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.