Medián: a Tisza Párt mostanra közelíti a Fidesz népszerűségét

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 11.

Belpol

Magyar Péter pártja továbbra is az ellenzéki szavazókból erősödik, a DK népszerűsége drasztikusan esett.

Az elmúlt napok hektikus kormányzati mozgására és kommunikációs offenzívájára adhat magyarázatot a Medián új felmérésének eredménye – írja a hvg.hu.

Júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség – foglalja össze a kutatást Hann Endre, a Medián igazgatója. A teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti távolság, a választani tudó biztos szavazók körében ennél még dinamikusabban, 12-ről 4 százalékpontra. Eszerint ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a kormánypárt, míg a Tisza 39 százalékot szerezne.

Az adatok azt mutatják, hogy a kormánypárt csak minimálisan esett vissza az EP-választáson elért eredményéhez képest, és támogatottsága július óta stagnál. Ugyanebben az időszakban azonban Magyar Péter pártjának támogatottsága 9 százalékponttal nőtt. 

Nyilvánvaló tehát, hogy a Tisza Párt továbbra is a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik – emeli ki Hann Endre.

A Tisza szívó hatása akkora, hogy jelenleg a Fideszen (és csatolt részein), valamint Magyar Péter pártján kívül egyetlen párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ez a folyamat a kétpártrendszer kialakulása felé mutat – összegez a Medián vezetője.

Drámai a DK visszaesése, hiszen júliusban még 9 százalék feletti eredményt mért a Medián, most alig vannak 3 százalék felett. És ennek aligha oka, hogy az EP-választásra összeálló baloldali blokk felbomlott, és a megkérdezetteknek volt lehetőségük csak az MSZP-t vagy a Párbeszédet megjelölni, hiszen a válaszok alapján ez a két formáció az “egyéb” kategóriában végezte.

Érdekes fejlemény még a Mi Hazánk magába roskadása. A júniusi kettős választásokon a szélsőjobboldali párt még meg tudta őrizni láthatóságát a Tisza mögött, és mandátumot érő eredményt ért el. Mostanra azonban a legutóbb mért 7-ről 4 százalékra estek vissza. (Elképzelhető, hogy szimpatizánsainak egy része a Fideszhez sorolt át, hogy a kormányt erősítse az új kihívóval szemben.)

Talán éppen az ellenzéki pártok összeesése miatt jelent meg az a szóbeszéd, hogy a parlamenti küszöb 3 százalékra való mérséklését tervezheti a Fidesz. Így tartaná a kormányoldal életben azokat a pártokat, amelyek talán értékes százalékpontokat vehetnek el egy ki-ki meccs esetén Magyaréktól.

A lap úgy értesült fideszes politikusoktól, hogy míg a Tiszával szemben maximális könyörtelenséget kért Orbán Viktor, ők úgy számolnak, valamilyen közeledés lehet a régi ellenzék és a kormány között. A parlamenti küszöb éppenséggel mindkét oldalnak kedvezhet.

Az adatok alapján nem kérdés, hogy a Tisza létében fenyegeti az ellenzéki pártokat, miközben Orbán hatalmára is veszélyes lehet.

A másik szűnni nem akaró, holott gyakran cáfolt pletyka, hogy a Fidesz a határon túli szavazatok súlyának növelését tervezi. Konkrétan határon túli egyéni választókerületekkel hatványoznák meg a döntően fideszes kettős állampolgárok szavazatainak értékét. A Mediánból ugyanis kitűnik, hiába nem apad a Fidesz, ahhoz, hogy újra megkérdőjelezhetetlen erőként léphessen fel, vissza kell nyernie szavazókat, akik most a másik oldalon állnak. Sokan Orbán Viktor hirtelen fogyását is ezzel kötik össze – írja a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk