Megenyhült a Fidesz irányába az Európai Néppárt?

  • narancs.hu
  • 2019. június 4.

Belpol

A Fidesz annak ellenére vehet részt teljes jogú tagként a frakció tevékenységében, hogy március óta felfüggesztették a párt tagságát. Frissítés: cáfolt az EPP.

Az EPP szerdán tartja alakuló ülését Brüsszelben, ahol megválasztják a párt ideiglenes elnökségét, amely addig marad hivatalban, amíg el nem dől, ki lesz az Európai Bizottság elnöke. Szerdán egyelőre megszavazzák Manfred Webert az EPP elnökének, illetve azok az EP-képviselők is bizalmat kapnak az elnökségben, akiket újra megválasztottak az EP-választáson. Az átmeneti vezető testület maximum egy hónapig maradhat ebben a felállásban.

Orbánék visszakoztak: egyelőre nem lesznek közigazgatási bíróságok

A kormány meghátrált. Vajon mi történhetett? Olyan viták kereszttüzébe került a kormány koncepciója, hogy inkább bizonytalan ideig elhalasztják a közigazgatási bíróságok bevezetését, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón - írja a hvg.hu. Gulyás a kormány meghátrálását azzal indokolta, hogy olyan európai vita kereszttüzében áll a téma, ami a kormány szerint alaptalan, de a viták elcsitulásáig elhalasztják a bevezetést.

A Fidesz parlamenti képviselői érdekes módon annak ellenére vehetnek részt teljes jogú tagként az EPP-frakció munkájában, hogy márciusban felfüggesztették a magyar kormánypárt tagságát – állítja a Népszava EP forrásokra hivatkozva.

„Ha a fideszesek úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják a munkájukat, akkor nem hogy ’büntetni’ nem fogják őket, de még arra is lesz lehetőségük, hogy vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre pályázzanak, illetve megőrizzék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében, feltéve, hogy jelölésükhöz hozzájárul frakciótársaik többsége” – írja a lap.

Frissítés: Később kiderült, hogy mindez nem igaz, a Fidesz továbbra sem tölthet be semmilyen tisztséget, amíg a párt tagsága fel van függesztve.

A Néppárt cáfolta, hogy a Fidesz teljes jogú tagként dolgozhat a frakcióban

A Fidesz képviselői tehát semmilyen tisztséget nem tölthetnek be az EPP-ben. Korábban a úgy tudta belső forrásokra hivatkozva, hogy a Fidesz felfüggesztése ellenére delegálhat vezető pozícióba tagokat az EPP frakcióján belül, illetve teljes jogú tagként vehetnek részt a Néppárt munkájában.

Figyelmébe ajánljuk