Megépülhet a Mol-torony

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 14.

Belpol

Még a szabályozás előtt döntöttek róla.

A kormány tárgyalt a magasházakról. A kabinet szándéka egyértelműen az, hogy Budapest megőrizhesse hagyományos arcképét, ezért felhőkarcoló-tilalmat vezet be Magyarországon – jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a szabályozás szerint 65 méterig nem esnek a fenti szabályozás alá az épületek. A 65 és 90 méter közötti házaknál bonyolult, esztétikai szempontokat is figyelembe vevő engedélyezési folyamat vár az építtetőre, míg 90 méter feletti felhőkarcoló nem épülhet a hatálybalépést követően.

Kivétel a szabály alól a Mol Kopaszi-gátra tervezett székháza. Gulyás Gergely azzal magyarázta a dolgot, hogy a Molnak, az OTP-nek és a Richternek mint a magyar gazdaság három regionálisan is jelentős zászlóshajójának korábban informális egyeztetéseken ajánlották fel, hogy székházat, toronyházat építhetnek, de közülük csak a Mol kívánt élni ezzel. Így a cég 120 méteres magasházat építhet.

A Mol épületéről még a szabályozás megszületése előtt döntés született. Vélhetőleg valamikor Lázár János kancelláriaminiszter távozása és a mostani bejelentés között. A miniszter tavaly még arról beszélt, hogy a Mol toronyháza egy tájseb lenne, ha megépülne. Lázár ugyanis úgy vélte, hogy hiba volna, ha nem a Bazilika adná Budapest legmagasabb pontját.

 

Figyelmébe ajánljuk