Megfutamodott az OKFŐ, meghosszabbítják a vállalkozó orvosok engedélyeit

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Belpol

Miután még több helyen állt volna le az ellátás, a kórházi főigazgatóság mégis engedi a vállalkozókat dolgozni. 

Hiába került Pintér Sándor belügyminiszterhez a magyar egészségügy, továbbra sincs megoldva megnyugtatóan a helyzete. Továbbra sincs megfelelő létszámú orvos, szakdolgozó, több kórházban is egyre-másra szünetel az ellátás bizonyos osztályokon főleg, a nyári időszakban, a szabadságolások alatt. 

Most pedig Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő arról számolt be, hogy a helyzetre való tekintettel  az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ)

újabb fél évvel meghosszabbította az állami egészségügyben dolgozó vállalkozó orvosok/szakdolgozók engedélyeit.

Kunetz szerint az OKFŐ azért döntött emellett, mert különben sok helyen bedőlt volna a teljes sürgősségi- vagy aneszteziológia-intenzív ellátás.

Az egészségügyi szakember szerint jól mutatja ez a lépés, hogy előzetes felmérés hiánya, az egészségügy helyzetének nem ismerete ide vezet: "felesleges keménykedés, aztán hátraarc".

Hozzátette, azonban ez az intézkedés nem segít a leállt szülészeteken, vagy az orosházi kórház esetében a baleseti sebészeti fekvőbeteg ellátásban, ami ott végleg megszűnik, míg Esztergomban csak ideiglenesen, de szünetel a szülészet-nőgyógyászat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.