"Klímakarbantartás miatt" nincs gyermek intenzív osztály a Békés megyei kórházban

  • narancs.hu
  • 2022. június 24.

Belpol

Egy hétre bezárt a gyermek intenzív osztály a Békés Megyei Központi Kórházban, a hivatalos indoklás szerint a klímarendszer karbantartása miatt. 

 

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet közösségi oldalán arra, hogy egy hétre bezárt a gyermek intenzív osztály a Békés Megyei Központi Kórházban.

Mint fogalmazott, „kevés aljasabb, és dühítőbb dolog van annál, amikor a hozzá nem értés, vagy a tömény belesz.rás, esetleg a valós problémák maszkírozása miatt a legkisebbek, a legsérülékenyebbek, a gyermekek szenvednek hátrányt az egészségügyi ellátórendszerben. 

Márpedig az kifejezetten hátrányos egy esetleg életveszélyes állapotban levő gyermek számára, amikor közel másfél óra plusz utazásnak teszi ki a rendszer, mert a TERVEZETT karbantartást nem sikerül úgy megoldani, hogy az ellátás folyamatos legyen”.

A hivatalos indoklás szerint ugyanis a klímarendszer szűrőcseréje és karbantartása miatt szünetel a gyermek intenzív ellátás a kórházban, de összesen 11 napig. "Kínában ennyi idő alatt egy komplett kórházat húztak fel" – jegyzi meg Kunetz.

A szakértő szerint ha valóban a klímarendszer tervezett javítása miatt áll le 11 napra a gyermek intenzív ellátás a Békés Megyei Központi Kórházban, akkor azért kell azonnali hatállyal kirúgni az igazgatót, de ha a humánerőforrás-hiány elfedése a cél – az akár valós karbantartásigény mellett – akkor meg azért. 

Az egészségügyi elemző korábban azt írta, hogy a Fejér megyei Szent György Kórház szülészete, de legfőképpen a Perinatális Intenzív Centruma (azaz az új- és koraszülött részlege) is csökkentett kapacitáson érhető el a nyár folyamán. Ezzel kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy miféle átalakítás az, ahol az épület melletti építkezés miatt nem lesz elérhető a 17 ágyból 6 az épületben, és hogy nem tudja ezt a kórház menedzsmentje valamiféle átszervezéssel megoldani, miért a betegek számára legrosszabb megoldás a kézenfekvő? Felvetette, hogy lehetséges, hogy valójában a nyári szabadságolások miatt kialakult humánerőforrás-hiány miatt képtelen az intézmény ellátni a feladatát.

Kunetz szerint

a következő napokban, hetekben egyre több átalakítás, festés, műtői légszűrő csere stb. miatt kell majd egyes osztályokat hosszabb-rövidebb időre bezárni,

de szerint ezen bezárások mögött nagyrészt az a humánerőforrás-hiány áll, amely nem teszi lehetővé a normális működést és a szabadságok kiadását egyidejűleg.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy más kórházakban is gondok adódtak az ellátásban: Szolnokon több osztályon is, a karcagi kórházban, Veszprémben, de az elmúlt egy hétben volt, hogy a budapesti Uzsoki utcai kórház sem tudta fogadni a szülő nőket

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.