Megint nem indít pert Zugló a Bayer-beruházás ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Belpol

A kerület képviselő-testülete 2022 óta kéri Horváth Csaba polgármestert, állítsa össze a beruházóval szemben indítandó eljárás iratait.

Budapest XIV. kerületének közepén építkezik a Bayer Construct Zrt. A beruházásnak a kormány hét rendelettel adott felmentést a kerületi építési szabályok betartása alól, és 244 milliárd forintért meg is vette a készülő irodaépületeket.  A cég korábban vállalta, hogy P+R parkolót épít, közintézményeknek ad helyet a területen, ez azonban nem teljesül. 

Zugló képviselő-testülete 2022 nyarán határozatot hozott arról, hogy Horváth Csaba polgármester és Tiba Zsolt jegyző köteles beszámolót készíteni arról, hogy a beruházást végző projektcég eleget tett-e mindannak, ami a telekértékesítési pályázatban, a szerződésekben és a közérdekű fejlesztési kötelezettségvállalásokban áll, és készüljön az önkormányzat az eljárás megindítására. Ha egy perben a bíróság az önkormányzatnak ad igazat, egyben jelentős összegű kártérítésre kötelezheti a beruházót, ezért a pernek nagy a tétje.

A képviselő-testület a szükséges iratokat 2022. szeptember 30-i határidőig kérte beterjeszteni. 

Ezek azonban a csütörtöki, 2024. június 27-i ülésre sem készültek el – írja a 24.hu.

Az ülésen Victora Zsolt független képviselő napirend előtt azt mondta, akár már július elsején be lehetne adni a keresetet, és ezt az ügyet kiemelt sürgősséggel kellene kezelni.

Tiba Zsolt jegyző válaszából arra lehetett következtetni, hogy a június 30-i határidőre nem nem lesznek meg az iratok. A polgármesteri hivatal egy ügyvédi irodát bízott meg a feladattal, számítsa ki, mekkora összeget követelhet a beruházótól az önkormányzat. Az iroda néhány héten belül ígért kész anyagot. Horváth Csaba polgármester azt mondta erről, igazságügyi szakértői feladat meghatározni, hogy amit a Bayer korábban vállalt, annak ma mi a „jelenértéke”.

Victora arra jutott, hogy a kerület vezetése két éve nem hajtja végre a testület határozatát, nem indít pert jogos követelések behajtása érdekében, talán azért, hogy az ezzel járó felelősség már a kerület új, nemrég megválasztott polgármesterét, Rózsa Andrást és az új testületet terhelje.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk