Pert nyert egy iraki férfi a magyar állammal szemben

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Belpol

Nyolc napig nem adtak neki enni a tranzitzónában, öt év után kapott elégtételt.

Újabb egykori menekült nyert pert a magyar állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írja a hvg.hu.

Az iraki H. L. családjával együtt menekült Magyarországra, és mivel nagykorúnak számított 19 évesen, a tranzitzónában a szüleitől és testvéreitől elkülönített szállást kapott. Menedékkérelmet adott be, azt kétszer elutasították, idegenrendészeti őrizetbe került, és 306 napon át a tompai tranzitzónában tartották fogva.

Az iraki fiatalember 8 napig éhezett, csak annyi ennivalója volt, amennyit a kisebb testvérei átvittek neki, a magukéból. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal ugyanis az ilyen helyzetben lévő fogvatartottakat nem etette. Végül azért kapott ételt, mert a Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására a strasbourgi bíróság felszólította a magyar államot, hogy adjon neki enni.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a magyar állam jogot sértett, mert senkit nem szabad kínzásnak, megalázó, embertelen bánásmódnak alávetni, éheztetni. A bírák 3000 eurós igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezték Magyarországot. 

„Ügyfelünk öt év után kapott elégtételt. A tranzitzónákban sok ezer ember vált áldozatává az állam önkényének. Azóta ugyan felszámolták ezeket, de a menedékkérők nagy árat fizetnek ezért: akik nem Ukrajna felől érkeznek, azokat már be sem engedik az országba. Azon dolgozunk, hogy a sokszor erőszakos visszakényszerítésnek is legyen már vége” – ezt Miskolczi Róbert mondta, aki a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjeként az iraki menedékkérő panaszost képviselte. 

Szerdán hasonló ítélet született egy afgán család ügyében:

A Magyarországot elmarasztaló bíróságnak novembertől már két magyar bírája is lesz, mert Paczolay Péter mellé Ausztria nemrég Jakab Andrást, a Salzburgi Egyetem magyar alkotmányjogász professzorát delegálta, és meg is választották az EJEB tagjává:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk