Megint tüntetnek az MTA függetlenségéért

  • CD
  • 2019. március 21.

Belpol

Mert "zsarolással nem lehet kikényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását".

Második tüntetését tartja csütörtök kora délután az Akadémia Dolgozók Fóruma a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségért, a kutatóhálózatok egyben- és megtartásáért.

A szervezők közleményükben úgy fogalmaztak, „Palkovics miniszter azzal zsarolta meg a Magyar Tudományos Akadémia vezetőségét, hogy erővel veszi el a kutatóhálózatát, ha arról nem mond le önként.  A miniszter eljárása méltatlan, a megfogalmazott diktátum pedig elfogadhatatlan. Zsarolással nem lehet kikényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását."

A tüntetők az MTA előtt gyülekeztek14 órakor, majd az előzetes tervek szerint a Lánchídon át az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonulnak a Fő utcába.

Az MTA épülete előtt Kamarás Katalin vegyész, az MTA rendes tagja, kutató professzor, címzetes egyetemi tanár és Bicskei Éva MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa, az ITM-nél pedig Orosz Ferenc enzimológus és Mende Balázs, az Akadémiai Dolgozók Fórumának aktivistája, az MTA bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa szólal majd fel.

A legutóbbi, élőláncos tüntetéshez hasonlóan ismét arra kérték a résztvevőket, hozzanak magukkal egy-egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt.

Figyelmébe ajánljuk