Mégis a nevelőszülőé lehet az újszülöttkora óta nevelt kisfiú

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Belpol

A gyermekvédelmi szolgálat egy másik házaspárnak ítélte a fiút. A nevelőszülő az ügyészséghez fordult, vizsgálat indult, a döntést megváltoztatták.

Az őt felnevelő családban maradhat egy kisfiú, a gyámhivatal engedélye alapján örökbe fogadhatja nevelőanyja és annak férje.

Ennek azért van jelentősége, mert a nevelőszülői hivatás lényege elsősorban az, hogy olyan gyermekek kerüljenek családi környezetbe és nevelkedjenek rendezett körülmények között akár éveken át, akik valami miatt nem élhetnek a saját családjukkal. A cél az, hogy ezek a gyerekek idővel vagy a saját családjukhoz térhessenek vissza, vagy örökbefogadó szülőkhöz kerüljenek. 

A konkrét ügyben eljáró Pest Megyei Főügyészség közleményét ismertető 24.hu úgy fogalmaz, a nevelőszülőség természetes velejárója, hogy kötődés alakul ki a gyermekkel, de az elengedése is természetes.

 

Az is megtörténik, hogy olyan szorossá válik az érzelmi kapcsolat, hogy a nevelőszülő maga szeretné örökbe fogadni a gyermeket. Ez történt ebben az esetben is egy kéthetes kora óta nevelt kisfiú és a befogadó családja között.

A fiút kétéves korában majdnem örökbe fogadták, de végül az érdeklődő házaspár elállt ettől a szándékától. Az eltelt évek alatt a nevelőanya és a kisgyerek között nagyon mély kötődés alakult ki, és a család is megszerette őt. Így két évvel később, amikor ismét örökbefogadás iránti eljárás indult, a nevelőanyuka is jelezte, hogy örökbe szeretné fogadni a gyermeket. A kisfiúval kapcsolatba került védőnőnek és óvodapedagógusnak az volt a véleménye, hogy a kisfiú a nevelőszülő családjához nagyon kötődik, ez kölcsönös, ő teljes jogú családtag, kiegyensúlyozott és vidám.  Az illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat azonban nem támogatta a nevelőszülő általi örökbefogadást, és fölállította a kisfiúért jelentkező párok sorrendjét. 

A nevelőszülő a Pest Megyei Főügyészséghez fordult. Vizsgálat indult, közérdekvédelmi jogkörben, a gyermek érdekeinek védelme érdekében. Az ügyészség arra a következtetésre jutott, előfordulhat, hogy a gyermek, ha kiemelik abból a családból, ahol jól érezte magát, és egy új családba kerül, súlyos traumát élhet át, visszafordíthatatlan érzelmi károsodás is érheti. Tisztázni kell, hogy ennek fönnáll-e a veszélye.

A gyermekvédelmi szakszolgálat elrendelte a kisfiú friss szakértői vizsgálatát, és a pszichológus azt állapította meg, hogy a gyermek nem köthető idegen szülőkhöz, nincs úgynevezett „kötődési kapacitása,” csak a jelenlegi családhoz. A gyámhatóság ezután engedélyezte, hogy a nevelőanya és férje örökbe fogadhassa a kisfiút.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk