Interjú

„Az állam valójában kivonul”

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser a kormányzat egészségügyi terveiről

Belpol

Október elején szivárogtak ki a kormány egészségügyireform-elképzelései. A csomag fokozott állami szerepvállalással számol, erőteljes centralizációt vetít előre, és számos túlzó szabályozást is tartalmaz. Rékassy Balázzsal a tervezet főbb pontjait beszéltük át.

Magyar Narancs: Szakmai körök szerint borítékolható volt, hogy a kormány a választások után hozzányúl az egészségügyi rendszerhez. Önt meglepték a tervek?

Rékassy Balázs: Kezdem a pozitív részével: örülök a fejleményeknek, hiszen eddig egyik kormány sem igazán akart foglalkozni az egészségüggyel. Ehhez képest az, hogy itt már jogszabályi változtatások terveinél tartunk, amely mögött egy erősödő állami rendszer koncepciója sejlik fel, már reményre ad okot. Kásler Miklós minisztersége alatt gyakorlatilag semmi nem történt ezen a területen, Takács Péterről, az új egészségügyi államtitkárról viszont elmondhatjuk, hogy valóban ért az egészségügyhöz, és látszik, hogy akar tenni valamit. Pintér Sándor miniszter pedig tapasztalt és határozott politikus, aki végig tudja vinni az akaratát. Másrészről viszont mivel a belügyi tárca kezében van az irányítás, a javaslatokon is érződik a Belügynél jól megszokott katonás rend – centralizáljunk és állítsunk minden sarokra egy rendőrt, aki majd megmondja, hogy mit kell csinálni. Ez a hozzáállás az egészségügy világában, ahol magasan kvalifikált, jó értelmi képességekkel rendelkező, saját, szabad döntésekhez szokott munkavállalók vannak, nem fog működni. Az elmúlt évek egészségpolitikai semmittevésének hála a magánegészségügyben mára egy olyan vadkapitalizmus alakult ki, amelyet nagyon nehéz központilag, erőből szabályozni.

MN: Egyelőre a Medicalonline.hu által kiszivárogtatott tervekről tudunk csak. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) első körben nehezményezte a szakmai egyeztetés hiányát. A Belügyminisztérium szerint viszont nincs erre idő, mert az átalakítás „sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”.

RB: Nem hiszem, hogy indokolt ez a sietség, ha azt nézzük, hogy harminc éven át nem nagyon foglalkoztak az egészségüggyel. Azt persze értem, hogy minden kellemetlen és nehéz lépést a politikai ciklusok elején kell meghozni. Úgy tudom, a kiszivárgott anyag egy belső tervezet volt, amely tárcaközi egyeztetés előtt állt. Egyetértek a kamarával, szükség lenne egy koncepcióra és egyeztetésre, vitára – de nemcsak velük, hanem számos más szakmai szervezettel is.

MN: A kiszivárgott anyagból melyek azok az elemek, amelyeket szakmailag indokoltnak tart?

RB: Egyetértek azzal, hogy nem fenntartható a jelenlegi széttartó intézményi struktúra, hiszen nincs megfelelő számú orvosunk, ezzel szemben túl sok ellátóhelyünk, kórházunk van. Vannak olyan ellátási típusok – ilyen az alapellátás –, amelyeket decentralizálni kell, tehát oda kell figyelni, hogy minden lakosnak legyen háziorvosa. Bizonyos területeken azonban szükséges a centralizálás, nem lehet minden kórházban speciális műtéteket végezni; ezeket centrumkórházakba kell központosítani.

MN: A javaslatcsomag alapján nekem úgy tűnik, hogy a belügyi tárca most nem tesz mást, csak egy kialakult problémára próbál valamilyen tűzoltásjellegű megoldást találni, azaz a szakemberhiány miatti gondokat próbálja tompítani a központosítással. De ettől nem lesz több orvos. Ráadásul nagy rugalmasságot vár el a tervezet, például az állami kórházak munkavállalóinak a tervek szerint a megyei, irányító kórházak lesznek a munkáltatói, a munkavégzés helye pedig változó is lehetne. Az indoklás szerint így a társkórházakban is biztosítva lenne a humán erőforrás rotációja. De ez nem épp a munkaerőhiányt növeli majd?

RB: De igen. Egy rendőrrel meg lehet tenni azt, hogy ma a II. kerületbe küldik utcai járőrözésre, holnap viszont tüntetésre, de nem hiszem, hogy egy orvost könnyedén lehetne arra utasítani, hogy holnap a Veszprém megyei kórházban, jövő héten meg a zirci szakrendelőben dolgozzon. Biztosan lesznek olyanok, akik azt mondják, köszönik szépen, ebből nem kérnek, és inkább elmennek a magánellátásba dolgozni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Befejezhetetlen

Az életmű alakulása idején úgy tűnt, hogy Kabai Lóránt (korábban k. kabai lórántként jegyezte munkáit) meglehetősen nagy energiákat összpontosít arra, hogy a versek mögötti ént szét­írja, hogy az alanyiságot az alany erodálásával kérdőjelezze meg, redukálja, satírozza ki.