Az Országos Atomenergia Hivatal nem adta ki Paks 2 létesítési engedélyét

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Belpol

Lejárt a meghosszabított határidő is, de újabb hiánypótlásokat tart szükségesnek az OAH.

Csütörtöki dátumozással jelent meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján az a rövid közlemény, melyben tudatják, hogy egyelőre nem kapja meg a Paks 2 beruházás a létesítési engedélyt. Mint írják: „A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.” Ez a meghosszabbított határidő járt le csütörtökön, erre reagál az OAH közleményének további része.

A hivatal magyarázata szerint: „Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.”

A benyújtott dokumentációval kapcsolatban azt írják, hogy bár az „több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség”. Ehhez az értékelő, elemző munkához szükséges a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség „a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából” származó ajánlásainak feldolgozása is.

 „Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.” – zárul a közlemény.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a rövid időn belül igen nagy csúszást felhalmozó gigaberuházás körül számos ellentmondásra hívták fel a figyelmet a szakértők már a projekt bejelentésétől kezdve. Súlyos aggályokat fogalmazott meg a beruházással kapcsolatban a Magyar Narancsnak a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányának a felelőse, Perger András is. De az sem vetett jobb fényt az ügyre, hogy tavasszal váratlanul lemondott az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula, akinek a távozását több forrás is a politikai nyomásgyakorlás erősödésével magyarázott.

Jávor Benedek Párbeszéd korábbi EP-képviselője is reagált a közösségi oldalán az OAH közleményére.

„Az, hogy a hatóság a törvényes határidőn túllépve sem adott engedélyt, arra utal, hogy komoly, és nem egykönnyen orvosolható problémára vár megnyugtató választ a nukleáris szabályozó hivatal.” – fogalmaz Jávor.

„Tudjuk (ha máshonnan nem, a Direkt36 kitűnő tényfeltáró anyagából), hogy a konfliktus fő forrása, hogy Paks 2-t pont rátervezték egy potenciálisan aktív törésvonalra,  és ez nem csak jogszabályilag tűnik aggályosnak (a vonatkozó magyar szabályozás szerint ide nem lenne engedélyezhető atomerőmű), de valós biztonsági kockázatokat is felvet.” – folytatja a politikus, majd azzal zárja bejegyzését: „Az igazán ijesztő az, hogy a kormány, a Roszatom és Paks 2 ezeket a kockázatokat és aggályokat úgy gondolta kezelni, hogy majd jó nagy politikai nyomást gyakorolnak a hivatalra, oszt jónapot. A legtöbb nukleáris és egyéb ipari baleset a világban pont ebből származott: a politika előrébb állt a biztonságnál.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk