Mégsem avatnak most domborművet Horthynak Szegeden

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Belpol

Elhalasztják az avatást, amely ellen korábban tiltakozott a Mazsihisz és Botka László polgármester is.

A Vitézi Rend október 15-én, az újszegedi Délvidék Házban rendezett konferencián domborművet avatott volna Horthy Miklós kormányzó tiszteletére, de az emléktábla-avatásra most nem kerül sor – adta hírül a Szegeder.

A szegedi rendezvény történelmi konferencia, filmvetítés, kiállítás, pódiumbeszélgetés és borkóstoló, Októberi vasárnap, a magyar békekötés dilemmái 1944-ben címmel.

A meghívó szerint a konferencia után, 18 órától Országgyarapító Horthy Miklós címmel nyílik kiállítás, és ezzel együtt avatták volna fel Túri Török Tibor Horthy-domborművét. Ez alkalommal beszédet mondott volna – legalábbis a meghívó szerint – Mihálffy Béla kormánypárti országgyűlési képviselő is. 

Az emléktábla-avatás ellen a hét végén tiltakozást tett közzé a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, arra emlékeztetve, hogy Horthy Miklós felelős több százezer magyar állampolgár haláláért.

A Mazsihisz különösen amiatt tiltakozott, hogy a rendezvényen a kormánypárti képviselő beszédét is hirdették. 

A szegedi polgármester, Botka László is Mihálffyt kérte, ne vegyen részt ezen a rendezvényen.

Hétfőn a Szegeder már Mihálffy Béla nyilatkozatát közölte: ő azt mondta, semmilyen meghívást nem fogadott el a dombormű avatására. A KDNP sajtóosztálya is azt közölte lappal és korábban a Narancs.hu-val is, hogy a Mihálffy részvételéről szóló hír hamis.

A Vitézi Rend viszont azt állítja, hogy eredetileg jött volna a képviselő, de „ezt a szándékát visszamondta”.

„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy bár nem október 15-én kerül avatásra az emléktábla, de egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban az emléktábla avatásra fog kerülni. Az időpont-egyeztetés folyamatban van” – üzenték a szervezők. A Vitézi Rend honlapján közleményben fejtik ki, hogy mit gondolnak a tiltakozásokról. 

Mihálffy döntését, hogy nem vesz részt a rendezvényen, üdvözölte Botka László, mondván, szegedi képviselőnek nincs keresnivalója olyan rendezvényen, ahol háborús bűnösöket éltetnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk