Kövér: Ezen a helyzeten nem segít semmilyen sztrájk

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Belpol

Az Országgyűlés elnöke a pedagógusbér, az oktatás színvonala és a tisztesség összefüggéseiről beszélt a HírTV-ben.

Tényleg emelni kell a pedagógusok bérét, mert a mostani munkájukhoz és felelősségükhöz képest a fizetésük nem méltányos, de ez az ügy és az oktatás helyzete hosszú távú stratégiai kérdés – nyilatkozta a HírTv Napi aktuális című műsorában hétfő este Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A tisztesség, a pedagógusbér és az oktatás színvonala olyan összefüggésben került szóba, hogy Kövér László szerint a bérezés és az oktatás színvonala rövid távon nem függ össze, mert a tisztességes pedagógusok teljesítménye nem a fizetésükön múlik.

Kövér László arról is beszélt, hogy 2010 után elsőként a pedagógusokra volt gondja a Fidesz–KDNP-kormánynak. Azóta bérverseny alakult ki a piac és az állami szektor között, és lemaradt a pedagógusok bérezése a többi ágazatban dolgozók jövedelméhez képest. E lemaradás tényét senki sem vitatja, a kérdés az, hogy ezen a helyzeten milyen ütemben és milyen feltételek mellett tud változtatni a kormány. 

Ezen a helyzeten Kövér szerint nem segít semmilyen sztrájk, és nem jó megoldás a jogszabályokat félre téve polgári engedetlenséggel élni, ami nem létező jogi kategória. Az Országgyűlés elnöke azt mondta, a kormány, ahogy lehet, tűzoltó jelleggel orvosolja az anomáliákat, de hosszú távon olyan megoldást kell találni, hogy az aktuális bérszínvonal mellett ki-ki a saját szakmájában igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét.

 
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk