Mégsem lesz kötelező a védőoltás a képviselőknek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 8.

Belpol

Bencsik János javaslatát leszavazta az igazságügyi bizottság, így nem is fogja tárgyalni az országgyűlés. 

„Leszavazták az Igazságügyi Bizottságban az országgyűlési képviselők kötelező oltására vonatkozó javaslatomat” – adta hírül az MTI-n keresztül Bencsik János független országgyűlési képviselő.

Közleményéből kiderül, hogy indítványát – amely a koronavírus elleni védőoltás felvételére kötelezte volna az országgyűlési képviselőket is – az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában csak egy másik független, Fülöp Erik támogatta, így az indítvány „nem került tárgysorozatba vételre” – írta a képviselő.

„Javaslatomat azért nyújtottam be, mert az Országgyűlés tagjai nem állnak munkaviszonyban az Országgyűlés Hivatalával, így mi csak saját magunkat kötelezhetjük az oltás felvételére. Úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben ez nem csak egy lehetőség számunkra. Ez a kötelességünk” – indokolta javaslatát Bencsik. 

Januárban ez ügyben már Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez fordult, de akkor – mint írja – kitérő választ kapott. Tudja, hogy a legtöbb országgyűlési képviselő az elmúlt tíz hónapban már felvette a védőoltást, „most azonban itt lett volna az ideje, hogy egy jogi aktussal jelképesen is közösséget vállaljunk azokkal a honfitársainkkal, akik a járvány elleni küzdelem során felelősen jártak el, és bátorítsuk a kételkedőket. Azt szerettem volna, hogy az Országgyűlés legyen bátrabb, mint a kormány, amely a munkaadók vállára helyezte át a döntés súlyát a kötelező oltás ügyében. Célom az volt, hogy vállaljuk a felelősséget és a példamutatást.

Ha egy bolti eladó vagy buszvezető számára kötelezővé lehet tenni az oltást, akkor a képviselők számára is annak kéne lennie” –

írta Bencsik. Sajnálja, hogy javaslatát a kormánypárti és az ellenzéki képviselők sem támogatták, és megemlíti, hogy szervezete, a tavaly óta működő Polgári Válasz azt vallja, egy törvényhozó sem állhat a törvények felett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?