Lehet népszavazást tartani Fudan- és segélyügyben

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Belpol

A Kúria döntése zöld utat ad Karácsony Gergely kezdeményezésének.

Lehet népszavazást tartani a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetemről és a munkanélküli segély folyósításának meghosszabbításáról – mondta ki a Kúria.

A jogerős döntésről – amely a benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését megtámadó felülvizsgálati kérelmek elutasítása – Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt közös sajtótájékoztatón számolt be.

Így hangzik a két kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ahhoz, hogy ezekről tényleg referendumot lehessen tartani, a kezdeményezőknek még az év végéig össze kell gyűjteniük 200-200 ezer támogató aláírást. Ez esetben jövőre a választásokkal és a kormány népszavazási kezdeményezésével együtt ezekről is lehetne dönteni – emlékeztet a HVG.

A Kúria döntését ismertető tájékoztatójukon Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, nehéz lesz az ünnepek idején aláírást gyűjteni, ehhez a munkához segítséget kér az ellenzéki pártoktól és a 106 ellenzéki országgyűlési képviselőjelölttől. „Itt az ideje, hogy az ellenzék ismét kint legyen az utcákon” – mondta Karácsony. 

Márki-Zay Péter  támogatja Karácsony népszavazási kezdeményezéseit, mert szerinte ezek „valódi gondoskodást jelentő javaslatok”, a kormányéi viszont ésszerűtlenek.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a kiskorúak nemváltó műtétjéről szóló kormányzati népszavazási kezdeményezés „hamis ördögöt” fest a falra, és „a Szájer képében talán valóban létező brüsszeli meleglobbival ijesztget”. Márki-Zay azt mondta, a kormány népszavazási papírját szét fogja tépni. A Fudan Egyetemről az a véleménye, nem baj, ha külföldi felsőoktatási intézmény jön az országba, de nem helyesli, hogy „több pénzt adna Orbán Viktor egy kínai kommunista migránsegyetemnek, mint a magyar egyetemeknek összesen”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk