Megszólalt Orbán és cáfolja, hogy távolodunk Amerikától

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. január 29.

Belpol

A miniszterelnök a Wall Street Journal cikkére reagált.

A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt – mondta az MTI kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Ezzel Orbán a világ egyik legnagyobb üzleti lapja, a Wall Street Journal cikkét minősítette álhírnek. Ugyanis a WSJ és az Átlátszó közös cikke arról számolt be két nappal ezelőtt, a Trump-adminisztárció a kezdetekben jóval megengedőbb volt Magyarországgal, mint Barack Obama külügyi apparátusa, de az utóbbi időben meglepve tapasztalták, hogy hazánk nem lép fel olyan határozottan az orosz és a kínai befolyásszerzési kísérletekkel szemben, mint ahogy azt Washington elvárná.

Amerika aggódik a magyar-kínai üzletek miatt

Ide küldhetik az amerikai külügyminisztert. Orbán ellenáll a Kínával és Oroszországgal szembeni keményebb amerikai fellépésnek, emiatt még egy külügyminiszteri látogatás is elképzelhető. Ausztriához hasonló semlegességet kíván gyakorolni Magyarország az orosz és kínai ügyekben, mondta Orbán Viktor amerikai diplomatáknak a HVG által szemlézett The Wall Street Journal cikke szerint.

Orbán nyilatkozata azért is érdekes, mert a Népszavának név nélkül nyilatkozó kormányzati források megerősítették, valóban vannak feszültségek a két kormányzat között leginkább azért, mert a magyar fél nem írja alá a kétoldalú védelmi egyezményt, ami lehetővé tenné, hogy az amerikai hadsereg előzetes magyar engedély nélkül is az ország területére léphessen.

Figyelmébe ajánljuk