Megszűnt a meleg és biszexuális férfiak hátrányos megkülönböztetése a véradás során

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Belpol

Nemrég tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai. Ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül.

Több évtizedes diszkriminációnak vetett véget az Országos Véradó Szolgálat, mely nemrég tette nyilvánossá, hogy 2020. január 1-től megváltoztak a véradás szabályai. Eszerint már nem eleve kizáró ok a véradásnál, ha a véradó férfi meleg vagy biszexuális. Az új szabályozás szerinta férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat ezentúl csak akkor lehet kizárni a véradásból, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból minősül kockázatosnak – írja közleményében a Háttér Társaság. Kockázati tényezőnek bizonyul esetükben is az alkalmi szexuális kapcsolat, gyakori partnerváltás, prostitúció.

Négy hónappal az új szabály hatályba lépését követően, az áprilisban közzétett új szabályozás szerint "a fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönböztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt".

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat korábban a HIV-fertőzés magasabb kockázatára hivatkozva zárták ki a véradásból. Magyarországon ugyan már 1986-ban, a világon az elsők közt bevezették a véradáskor levett vér szúrését HIV-re is, de ezek érzékenységüktől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak, ezért alakult úgy a szabályozás, hogy a kockázatos magatartási formákat mutatókat eleve kizárták a véradásból.

Így a legszigorúbb elbírálás alá a férfiakkal kapcsolatot létesítő férfiak estek, akiket simán végleg kizártak a védadásól. A Háttér Társaság szerint a döntés eleve indokolatlan volt, hisz' ez esetben is igaz, hogy a fertőzés legkésőbb hat hét után kimutatható. Arról nem is beszélve, hogy egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közti kapcsolat semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexuális pár esetében.

Figyelmébe ajánljuk