Megszűnt az ingyenes parlamenti látogatás

  • Magyar Krisztián
  • 2013. február 7.

Belpol

Egy kétgyerekes család több mint 5000 forintért vehet részt az egyórás parlamenti látogatáson.

A korábbi ingyenes belépéssel ellentétben január elsejétől a magyar állampolgároknak is fizetniük kell azért, hogy meglátogathassák a Parlament épületét. Az Országgyűlés honlapján megtalálható adatok szerint egy felnőttjegy ára a magyar nyelvű látogatóknak és az Európai Unió felnőtt állampolgárainak egységesen 1750, a tizennyolc év alattiaknak 875 forint lett fejenként. Egyéb kedvezmény – például a nagycsaládosoknak – nincs, azaz még a 2-3 éves gyermekek után is ki kell fizetni a 875 forintot. (Esetleg azok az iskolai csoportok léphetnek be ingyen, amelyek rendhagyó történelemórára érkeznek.) Azok számára, akik nem tudnak magyarul és nem az EU polgárai, a teljes árú belépő 3500, míg a diákjegy 1750 forint. (A tájékoztató már a jegymester.hu-n is elolvasható.)

Csak az összehasonlítás kedvéért: a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait egy kétgyermekes család 2200 forintért látogathatja, de ha a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szeretnének menni, ott összesen 6900 forintért válthatják meg belépőiket. Utóbbi ugyan több mint az egész család parlamenti belépőjének ára, de ott egész napos kikapcsolódást kapnak cserébe, míg az Országházban alig egy órát tartózkodhatnak, idegenvezető társaságában.

Értesüléseinket a Parlament idegenforgalmi irodájánál telefonon megerősítették, konkrét írásbeli – egyebek mellett a változás okait firtató – kérdéseinkre az Országgyűlés sajtószolgálatától délelőtti megkeresésünk óta még nem kaptunk választ, mihelyst megkapjuk, közöljük. (Befutott, lásd a cikk alatt - a szerk.)

A parlamenti séta ez évtől fizetőssé válásáról az MTI nem adott hírt.

A hivatalos válasz

Cikkünk megjelenése után érkezett meg az Országgyűlés sajtóosztályának válasza kérdéseinkre. Eszerint a díjfizetés bevezetését a „látogatási költségek” indokolták. Ilyen költségek egyebek közt az idegenvezetés, a kísérő őrszemélyzet, a biztonsági intézkedések, vagy a látogatáshoz kapcsolódó rezsi. Csak a magyar állampolgároknak pedig azért nem lehet mostantól ingyenes a belépés, mert „az Európai Unió állampolgárai között nem lehet kivételt tenni”. A sajtóosztály arról is tájékoztatott, hogy a nemzeti ünnepeken továbbra is díjmentesen látogatható a Szent Korona, és a későbbiekben is ingyenesen mehetnek be az Országházba a diák-, illetve az országgyűlési képviselők által szervezett látogatócsoportok. A belépésért egyébként 2004 óta nem kellett fizetni magyar állampolgároknak.

Figyelmébe ajánljuk