Hatvan nap haladék a hajléktalanoknak

  • Vári György
  • 2013. február 9.

Belpol

Úgy volt, hogy a főváros kilakoltatja a kőbányai Gyógyszergyár út melletti erdőben élő hajléktalanokat viskóikból, ám ez – aktivisták hathatós közbenjárásától nem függetlenül – elmaradt. Még nem veszett el az esély az ott élők lakhatásának humánus és törvényes rendezésére.

A X. kerületi önkormányzat Polgármesteri Hivatala határozatban kötelezte a Fővárosi Önkormányzatot mint tulajdonost, a Gyógyszergyár út melletti erdőben lévő, engedély nélkül felhúzott hajléktalanviskók eltüntetésére.

A történet még tavaly júniusban kezdődött, ekkor merült fel először önkormányzati berkekben – a zuglói és a ferencvárosi, módfelett brutális fellépés nyomán – a hajléktalanok eltávolításának ötlete. Ennek előkészületeiről Szabó Máté ombudsman – a zuglói és a ferencvárosi esetekkel kapcsolatos megállapításaihoz hasonlóan – úgy látta, hogy veszélyeztetik az érintett hajléktalanok emberi méltósághoz fűződő alapjogát és a tisztességes eljáráshoz fűződő jogukat is.

Rájuk nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium?


Rájuk nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium?

Fotó: AVM

Októberben a tulajdonos fővárost felszólította a kerület, hogy távolítsa el az illegális hajléktalanviskókat. Erről a határozatról azonban a legutóbbi napokig az érintettek – a velük kapcsolatban lévő A Város Mindenkié (AVM) csoport szerint – nem szereztek tudomást, három személynek (egy párnak és egyedülálló szomszédjuknak) csak most hétfőn szólt a főváros által a határozat végrehajtásával megbízott cég képviselője, hogy napokon belül menniük kell. A kőbányai önkormányzat arról tájékoztatta az AVM aktivistáit, hogy a Főpolgármesteri Hivatal „felajánlotta” a hajléktalanok számára „az új, korszerű Szabolcs utcai hajléktalanellátó intézménybe költözés lehetőségét, ahol egyrészt biztonságban lennének, másrészt orvosi ellátást is kapnának. Arról nincs információnk, hogy ezt a lehetőséget kik fogadták el”.

Amennyiben valóban így történt, az azt is világossá teszi, hogy a kiköltöztetők ezúttal sem fogadták meg a törvényi előírást, illetve Szabó Máté nekik címzett, arra utaló figyelmeztetését: „krízishelyzetekben és rendkívüli intézkedések esetén a szélsőségesen rászoruló emberekről való »gondoskodási« kötelezettség semmi esetre sem merülhet ki egy potenciális lehetőség biztosításában… az önkormányzatnak tehát – a szociális munkások segítségével, civil szervezetek bevonásával – … valamennyi érintett, kiszolgáltatott helyzetben lévő ember számára személyre szabott segítséget kell nyújtania”. Ez a kunyhólakók esetében azért különösen fontos, mert életformájuk lehetővé tette aránylag sok ingóság tárolását is, sokuk háziállatot is tart, ezek elhelyezését is meg kell oldaniuk új helyükön, és erre nézvést végképp semmilyen garanciát nem kaptak a lebontani kívánt viskók lakói.

Az AVM blogján csütörtökön be is jelentette, hogy tagjai szükség esetén élőlánccal kísérelik meg megakadályozni a tervezett viskóbontást. Péntek reggel fél nyolcra meg is jelent hozzávetőleg 25 aktivistájuk, de nem volt szükség a beavatkozásukra, a viskóbontás elmaradt. Az AVM képviselője arról tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t, hogy a főváros kezdeményezte Kőbányánál a határozat végrehajtásának felfüggesztését 60 napra, ezzel lehetőség nyílhat arra, hogy valóban személyre szabott megoldásokat találhassanak a kunyhók lakóinak elköltöztetésére.

Figyelmébe ajánljuk