Megvan Áder gyenge pontja: Alkotmánybírósághoz küldte a kútfúrásról szóló törvénytervezetet

  • narancs.hu
  • 2018. július 30.

Belpol

A lex CEU-t vagy a civileket ellehetetlenítő törvényeket nem találta problémásnak, azokat csont nélkül aláírta.

Előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte vizsgálatra Áder János köztársasági elnök hétfőn a vízgazdálkodási törvény vízkivételekkel összefüggő módosítását – írja az MTI.

Az Áder által vitatott új szabályozás szerint a jövőben nem kellene engedély hozzá, illetve bejelentés nélkül létesíthető a 80 méter talpmélységnél nem mélyebb, a házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító kút.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható alkotmánybírósági beadványban az államfő azt írja, a jogszabály az ivóvízbázis jelenlegi állapotát és védelmét tekintve visszalépésnek minősül, ez pedig sérti az alaptörvényben is garantált egészséges környezethez való jogot.

A köztársasági elnök 2012 májusa óta ezzel együtt mindössze hat törvényt küldött az Alkotmánybíróságra az alaptörvénnyel való összhang (előzetes normakontroll) vizsgálatára.

Az olyan fajsúlyos ügyekben azonban, mint a lex CEU, a Stop Soros törvénycsomag vagy a hetedik alkotmánymódosítás, nem talált kivetnivalót.

Aláírta

Áder János hétfő esti szignója nagymértékben megnehezíti a felsőoktatási törvény módosítása elleni jogi fellépést. Halvány remény mutatkozik erre, de valószínűbb, hogy a politikáé lesz a végső szó.

A beadvány sorsáról az Alkotmánybíróság soron kívül, de legkésőbb harminc napon belül határoz.

Figyelmébe ajánljuk