Most már ne is vigyék el a szemetet: visszavonta a Zöld Híd engedélyét az állami kukaholding

  • narancs.hu
  • 2018. november 4.

Belpol

Az önkormányzatokat arra kéri a nemzeti kukacég, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal, és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek van megfelelődési papírja.

Október 31-el azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Híd  B.I.G.G Nonprofit Kft. megfelelődési engedélyét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állami kukaholding – erről tájékoztatta az állami cég a Zöld Híd szolgáltatóval szerződést kötő önkormányzatokat, írja az Index.

A levél indoklása szerint a Zöld Híd "nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére" tekintettel arra, hogy 2018 október 30-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kellett gondoskodnia a szemét elszállításáról sok Nógrád- és Pest-megyei településen.

Korábban is okozott problémát a szemét elszállítása a Zöld Hídnak egyes településeken. A Narancs legutóbb például a fóti szeméthegyekről számolt be.

Az NHKV azt kéri az önkormányzatoktól, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek adott megfelelődési véleményt a kukaholding.

A Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy nem viszi el a szemetet 116 településről, mert mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Kukaholdingtól.

Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd levelet írt a NHKV Zrt.-nek, amelyben azonnali segítséget kért, majd miután semmilyen módon nem reagált az állami cég, a drasztikus lépést választották.

Az állami cég és a kormány ezután sem reagált jól a szemétszállítási káoszra.

LMP-s politikusra mutogat a Belügyminisztérium a szemétszállítási káosz miatt

De nyugalom, a kormány ura a helyzetnek, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartják a rezsicsökkentést.

Végül a Katasztrófavédelem kötelezte a Zöld Híd Kft-t, hogy vigye el a szemetet, ehhez pedig biztosítja a szükséges forrásokat. Szerdától így a Zöld Híd újra elkezdte szállítani a hulladékot, miközben aznap a kukaholding megvonta a cég erről szóló engedélyét.

 

Belerokkant a rezsicsökkentésbe: 360 ezer embert érinthet a kukáscég krízise

Súlyos működési problémákkal küzd a Pest és Nógrád megye 116 településének szemetét kezelő önkormányzati társaság.

Az egész botrány mögött a hulladékgazdálkodás rendszerének átalakítása áll.

Figyelmébe ajánljuk