LMP-s politikusra mutogat a Belügyminisztérium a szemétszállítási káosz miatt

  • narancs.hu
  • 2018. október 30.

Villámnarancs

De nyugalom, a kormány ura a helyzetnek, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartják a rezsicsökkentést.

Megszólalt végre a kormány a Nógrád és Pest megye bizonyos részein kibontakozó szemétkatasztrófa ügyében. Bár a sajtótájékoztató keretében lényegi információval nemigen szolgáltak, a bűnbakot megtalálták. És a lényeg: rezsicsökkentés van, volt és lesz.

A kormány biztosítja a szemétszállítást és fenntartja a rezsicsökkentést – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár felháborítónak nevezte, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről, és a megbízást sem adja át.

Kontrát azt hangoztatta, hogy a kft.-t irányító „LMP-s” Gémesi György gödöllői polgármester „politikai játszmába kezdett”.

Vécsey László képviselő később (nem a sajtótájékoztató keretében) felszólította Gémesit, hogy vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért.

De semmi ok az aggodalomra, „a kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartjuk a rezsicsökkentést is”.

Góra Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója elmondta, hogy a katasztrófavédelem az ország egész területén felkészült a hulladékszállítás megszervezésére, illetve elvégzésére.

A Zöld Híd Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd csütörtökön az InfoRádiónak azt mondta: péntektől beszüntetik a hulladékszállítást, mert nem kapták meg az eddig elvégzett munka fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től.

Gyenes jelezte, kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, nem bocsát ki számlát, a lakosság az NHKV Zrt.-nek fizeti be a közszolgáltatási díjat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél.

A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság egy héten belül jelentést tesz a helyzetről.

Az OKF pénteken egyeztetésre hívta a Zöld Híd és az NHKV képviselőit. Az egyeztetés után kiadott közleményben az OKF azt írta: a katasztrófavédelem az egyeztetésen felmérte, milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás hétfőtől a Zöld Híd Kft. ellátási területén, vagyis 116 településen.

Az persze nem világos, hogyan tervezi megoldani a kormány a kialakult konkrét helyzetet, vagy az országosan egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülő hulladék-közszolgáltatók problémáját miként szándékozik kezelni. Ahogy kérdés maradt az is, vajon miért nem tárgyalnak a Zöld Híd vezetésével. De nem elhanyagolható az sem, ha úgy alakul, hány nap után minősül közegészségügyi veszélyhelyzetnek az utcán álló szemét.

Az Index beszámolója szerint a sajtótájékoztatón esély sem volt arra, hogy ezekre vagy más felvetésekre válaszoljanak az illetékesek, mert nem lehetett kérdezni.

Gémesi György közlése szerint a vállalás ellenére nem jelent meg a katasztrófavédelem a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nél hétfőn, hogy a 116 érintett településen ellássák a szemétszállítást.

 

Figyelmébe ajánljuk