Nem sikerült Orbánnak Sargentiniből Sorost csinálnia

  • narancs.hu
  • 2018. november 4.

Belpol

Pedig erősen próbálkozott a kormány, de kormánypropaganda sem tudta meggyőzni a magyarokat a Sargentini-jelentés elleni érvekről.

Nem jött be a kormány terve, a kormánypropaganda sem tudta meggyőzni a magyarokat, a Fidesz Sargentini-jelentésről sulykolt állításairól.

Egyre többen gondolják azt, hogy a jelentés a magyar kormányt, és nem Magyarországot ítéli el. De jelentősen emelkedett az elmúlt hónapban azok száma is, akik azt állították, hogy megszavazták volna a jelentést.

Többek között ezt mérte a Publicus Intézet legfrissebb, a szeptemberihez hasonló felmérést megismétlő kutatása, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.

false

 

Fotó: Vasárnapi Hírek/Publicus Intézet

A friss adatsor szerint, míg szeptemberben a válaszadók 51, októberben az 54 százaléka gondolta, hogy a jelentés a kormányt ítéli el, bár többen vannak azok is (34 százalék), akik szerint Magyarország került az EP célkeresztjébe. Ez a bizonytalanok számának csökkenését magyarázza.

false

 

Fotó: Vasárnapi Hírek/Publicus Intézet

Korábban a válaszadók 44 százaléka szavazta meg volna a Sargentini-jelentést, mára ez a szám 51 százalék. Míg szeptemberben a Fidesz híveinek alig 8 százaléka szavazta volna meg a jelentést, most minden ötödik fideszes (20 százalék) így gondolkodik, miközben a nemmel szavazók aránya 80-ról 67 százalékra csökkent.

Nem igazán fogott a társadalmon a kormányzati érvrendszer, úgy tűnik, még a fideszes táboron is csak alig-alig.

Pedig a kormány mindent bevetett saját narratívája érvényesítésére: kampányt indított Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő ellen (Guy Verhofstadt és Soros György társaságában), valamint célba vette a bevándorláspártinak kikiáltott erőket, és migrációs tematikára szűkítette le a kérdést.

A Publicus kutatása során rákérdeztek arra is, hogy vajon a demokratikus normák követése egy EU-tagország esetében az unióra is tartozik-e, vagy az az adott ország belügye. A válaszadók 60 százaléka továbbra is azt gondolja, hogy részben vagy teljes mértékben az EU-ra is tartozik ez, viszont továbbra is a fideszesek fele (most 49 százaléka) állítja, hogy ez kizárólag az adott ország belügye.

Ahogy az is kérdés volt, hogy a jogállami, demokratikus normák hazai megsértése esetén az EU-nak be kell-e avatkoznia. Erre a kérdésre 52 százalék válaszolta azt szeptemberben, hogy egyetért vagy inkább egyetért, míg ez az arány októberben 54 százalék.

10 emberből 9 állítja azt: attól, hogy kétharmaddal választottak meg egy kormányt, nem tehet meg akármit és számon lehet kérni a tetteit. Ebben pedig pártoktól függetlenül szinte teljes az egyetértés a társadalomban.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.