Mentik az árhullám elől a vadállományt Gemencen

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 17.

Belpol

A dunai árhullám miatt teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el.

Teljes erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt. a dunai árhullám miatt – tájékoztatta sajtóközleményben a Baont a társaság. A vadállomány mentése mellett leáll az erdei vasút és elmaradnak az ökoturisztikai programok is. Duna vízgyűjtő területén rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék árhullámot indított el. Mint a társaság közleményéből kiderül, erdőlátogatási tilalmat rendelt el szeptember 18-tól határozatlan időtartamra a közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében. A tiltás vonatkozik a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre is.

A társaság leállítja a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését, bezárják a pörbölyi Ökoturisztikai Központot is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok és a hétvégére tervezett erdei vasúti nap is. Az erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendelték el. A felázott erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A vészhelyzetet tovább fokozza, hogy a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víz erős sodrású lesz.

Tilos a Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén, Pörböly és Keselyűs között tartózkodni, kizárólag a védekezésben részt vevő szakemberek használhatják a védműveket.

A közlemény szerint vadállomány védelme érdekében már megkezdték a vadvédelmi dombok feltöltését takarmánnyal. Az elkövetkezendő időszak válságos napokat hoz az erdei állatok életébe, hívja fel a figyelmet a társaság. Az állatvilág számára a túlélést a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja, ezért kérnek mindenkit, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétükkel ne zavarják az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk