Mesterházy Attila kilép az MSZP-ből, és új pártot alapít

  • narancs.hu
  • 2023. április 4.

Belpol

Úgy érzi, az MSZP eltévedt. Új balközép pártja a Szocialisták és Demokraták névre hallgat.

Kilép az MSZP-ből, és Szocialisták és Demokraták néven új szociáldemokrata, balközép pártot alapít Mesterházy Attila – jelentette be kedd reggel a Facebook oldalán.

Mesterházy posztjában hosszan részletezi, miért döntött úgy, hogy ott hagyja az MSZP-t. Azt írja, már évek óta tévesnek tartja a Magyar Szocialista Párt vezetésének stratégiáját, és ma már abban sem hisz, hogy ezen lehet változtatni. Szerinte

az MSZP már csak árnyéka korábbi önmagának, befolyását, társadalmi támogatottságát elvesztette, és szerinte nem is nagyon törekedik arra, hogy ezeket visszaszerezze.

Szerinte a párt  választás óta eltelt egy évben sem tudta kihasználni a kínálkozó alkalmakat, hogy új szavazókat nyerjen meg, pedig a háború, az infláció, a tanársztrájk témákban a lehetőség adott volt.

A várakozásommal ellentétben az MSZP tisztújítása óta eltelt 5 hónap sem hozott újat, minden folytatódott úgy, ahogy korábban. Ezért jutottam arra, hogy felesleges tovább küzdeni ezen körülmények között azért, hogy az MSZP változzon. Belefáradtam ebbe, így inkább távozom. Így lesz megnyugtatóbb az MSZP vezetésének és így lesz jobb nekem is."

Mesterházy közlése szerint hónapok óta a következő lépésén gondolkodott, bejegyzése szerint arra jutott, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére.

Ezért, Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselő-jelöltjével, közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, Szocialisták és Demokraták néven."

Szerinte azért van helye az új pártnak, mert a DK egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat meg végképp nem.

A politikus azt is írja, hogy a kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a kínálatból, illetve többszázezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, de ők még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak.

Hiszünk abban, hogy most, amikor egyre többen kerülnek kétségbejtő egzisztenciális helyzetbe, amikor nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek és feszültségek, ill. napról napra távolabb vagyunk az igazságos Magyarország eszményétől, amikor csúcsra jár a rubeljobboldal hazugsággyára, amikor egyre gyakrabban kérdőjelezik meg euro-atlanti értékrendünket, most van igazán szüksége Magyarországnak egy a nemzeti érdekeket és a realitásokat szem előtt tartó, karakteres és bátor szociáldemokrata politikára. Mi ezt fogjuk képviselni."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk