Miamiban nyitott konzuli képviseletet Magyarország

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Belpol

A képviseletet Szijjártó Péter avatta fel, személyesen.

Magyarország konzuli képviseletet nyitott Miamiban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - aki felavatta a képviseletet - az MTI-nek telefonon nyilatkozva a nyitás indokaként az ott élő magyarok közösségeivel való kapcsolattartást, a gazdasági kapcsolatok fejlesztését, valamint az ott nyaralók konzuli ügyeinek intézését nevezte meg.

jelenleg hét európai uniós tagállamnak - köztük Németországnak, Olaszországnak és Hollandiának - van konzuli képviselete Miamiban, de Magyarország az első közép-európai ország, amely ilyet létesít.

A külügyminiszter hangsúlyozta: "dinamikusan bővülnek és javulnak" a politikai és gazdasági kapcsolataink az Egyesült Államokkal, az amerikai vállalatok a második legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon, és az EU-n kívüli legnagyobb exportpiacunk az Egyesült Államok. "Egyértelműen érdekünk, hogy a lehető legtöbb módon segítsük" a magyar cégek érvényesülését az amerikai piacon, amiből nem maradhat ki Florida sem - fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint mindemellett sok magyar is érkezik Floridába nyaralni, ezért a konzuli képviselet biztosítása, az itt élő magyarok közösségeivel ápolt kapcsolatok, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében döntöttek a konzuli képviselet nyitása mellett.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk