Hódmezővásárhely is elutasította a túlóratörvényt

  • narancs.h
  • 2019. február 5.

Belpol

Titkos szavazáson mondhattak véleményt az önkormányzati cégek alkalmazottai.

A Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019. január 16-i rendkívüli ülésén tárgyalta a Munka Törvénykönyvének „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítását.

A polgármester akkor azt javasolta a Közgyűlésnek, hogy a 100%-os önkormányzati tulajdonú cégek számára tiltsa meg az évi 250 órát meghaladó túlóra alkalmazását, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeret bevezetését.

Ezért a közgyűlés akkor úgy döntött, hogy ahhoz, hogy az ügy újra napirendre kerüljön az önkormányzati cégeknek először név nélkül írásban kell nyilatkozniuk álláspontjukról.

A Polgármesteri Hivatal Facebook oldalán közzétett bejegyzés is megerősíti, hogy a Fidesz-frakció tagjai ígéretet tettek arra, hogy a munkavállalók véleményét fogják képviselni a döntés során.

Ennek érdekében február 5-én tartottak tájékoztatást, majd titkos szavazást. Az eseményen 370 munkavállaló közül mindössze 45 fő jelent meg. 
A szavazók túlnyomó többsége a törvény alkalmazása ellen foglalt állást: a leadott 45 szavazatból mindössze 1 támogatta a törvényt, míg 42 fő ellene szavazott. 2 szavazat érvénytelen volt.

A túlóratörvényt elutasító önkormányzatok száma folyamatosan gyarapszik, eddig többek között  SzegedSzombathely, Ajka, Székesfehérvár és a XV. kerület önkormányzata is bojkottálta a törvényt.

Figyelmébe ajánljuk