Mindenről tudni akarnak milliárdokat költ a kormány egy központi adatbank létrehozására

  • narancs.hu
  • 2017. november 2.

Belpol

Az összes magyar állampolgár és cég hivatalos adatait és ügyeit tárolnák egy helyen.

Háborúkban, katasztrófahelyzetekben is biztonságos, milliárdokba kerülő Kormányzati Adattrezort hozna létre a kormány, ahová az összes magyar állampolgár és cég hivatalos adatait és ügyeit archiválnák – derül ki a hvg.hu birtokába került, titkos kormányzati előterjesztésből. A megvalósításért felelős egyik minisztérium megerősítette a tervezet létezését, de arra hivatkoznak, hogy a beruházás még az előkészítés fázisában van.

Magyarország digitális átállásának következő mérföldköve 2018. január 1-vel jön el: ettől kezdve főszabályként intézhetjük elektronikusan a legkülönfélébb ügyeinket. Tulajdonképpen ez az a folyamat, ami előkészíti a kormány által tervezett következő gigaberuházást.

A közigazgatás működéséhez eddig szükséges hagyományos, papíralapú adattartalmat folyamatosan felváltaná a digitalizált adat. Lezajlik az „elektronikus közigazgatás térnyerése”, amely során „a párhuzamosságok révén a papíralapú adathordozó is megmarad, de a kitűzött cél az, hogy az adatok csak elektronikus médián legyenek tárolva”. Ezért szükséges a kormányzati anyag szerint, hogy létrejöjjön egy központi, gigantikus adatbank, ahol egy helyen, összegyűjtve és archiválva meglesz az összes keletkező elektronikus adat.

A lap birtokába került dokumentumból az is kiderül, hogy még egy 2016. szeptember 14-i kormányülésen döntöttek egy jelentés készítéséről, amelyben kidolgozzák, milyen intézkedések szükségesek a „jelentős nyilvántartások” védelméhez, méghozzá „különös tekintettel az amerikai egyesült államokbeli, németországi és izraeli mintákra”.

A finanszírozási oldalról annyi információ áll egyelőre rendelkezésre, hogy a rendszer kialakítására már megvan a pénz: egy idén júniusban elfogadott kormányhatározattal biztosítottak 10 milliárd forintot a Belügyminisztérium részére.

Ha megvalósul a projekt az egészen biztosan zsíros megbízást jelentene a kivitelezőnek, így külön érdekesség, hogy erre vonatkozóan az áll az előterjesztésben: a projekt megvalósításánál kezdeményezni fogják a mentesítést a közbeszerzés szabályai alól. Vagyis jó eséllyel a már jól ismert biztonsági/nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozással a Kormányzati Adattrezor megvalósítása az átlátható(bb) közbeszerzések megkerülésével történhet. Hogy pontosan ez hogy történhet meg, arra a lap megkeresésére nem adott érdemi választ a Pintér Sándorhoz köthető belügyi tárca, mindössze annyit közöltek, hogy sor fog kerülni "az előterjesztés társadalmi egyeztetésére".

Figyelmébe ajánljuk