Egy lépéssel ismét közelebb az oroszokhoz: jöhet Paks3!

  • narancs.hu
  • 2017. november 2.

Belpol

Nem lehet népszavazást tartani a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásáról.

Ismét megtagadta Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja által az újabb paksi reaktorblokkok építéséről benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Ungár Péter első kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Pakson hetedik és további reaktorblokkok épüljenek?" Patyi András, az NVB elnöke arra tett javaslatot a testületnek, tagadják meg a hitelesítést.

Amit az NVB 7:2 arányban meg is tett, részben arra hivatkozva, hogy azok tiltott tárgykörbe – a bővítésről szóló nemzetközi egyezmény végrehajtásába – ütköznek, részben arra, hogy a kérdések megtévesztőek.

Patyi András az ülésen visszautasította, hogy fideszes vezetésű lenne a bizottság, és megjegyezte: nem egyeztethető össze a népszavazás rendeltetésével az, hogy a kezdeményező a kérdések sorozatos benyújtását az NVB működésének akadályozására, az elnöki tisztség betöltője elleni fellépésre kívánja felhasználni. Szerinte ez a magatartás önmagában a hitelesítés akadályát képezi.

Az elutasító határozatban hivatkoztak arra is, hogy nem lehet népszavazást tartani a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásáról, márpedig az Orosz Föderációval a paksi bővítésről kötött egyezményben rögzítették azt is, hogy a felek együttműködnek a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében. Ami röviden annyit jelent, ha lesz Paks3 azt az oroszok fogják építeni.

Jön Paks 3? A miniszter már arról beszél, hogy Paks 2 megépítése után újabb blokkokkal kellene bővíteni az erőművet

Az orosz atomból sosem elég. Még el sem kezdődött a paksi bővítés, Süli János máris úgy nyilatkozott, hogy már nem is Paks 2 építéséről kellene beszélni, hanem újabb blokkok tervezéséről. A paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter ezt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Figyelmébe ajánljuk