Milliárdos forráselvonást jelentene Dunaújvárosnak egy újabb különleges gazdasági övezet kialakítása

  • narancs.hu
  • 2021. május 17.

Belpol

Óriási beruházások folynak Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával.

Jelentős forráselvonás érheti Dunaújvárost. A megyei jogú város ugyanis attól tart, hogy az a nem nyilvános jelentés, amelyben Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja, hogy a kormány hozzon létre különleges gazdasági övezetet Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával, előbb vagy utóbb közzé lesz téve, és elfogadja a kormány – írja a Telex.

Az indokolás szerint

a különleges gazdasági övezetek kijelölésével a nagyberuházások gyorsabban, hatékonyabban valósulhatnak meg, továbbá bővülhetnek, ezzel hozzájárulva a térség fejlődéséhez.

Hogy érinti ez Dunaújvárost, ha nem is szerepel a jelentésben felsorolt települések között? 

Dunaújváros számára azért lenne rendkívül káros az övezet létrehozása, mert Iváncsával és Rácalmással is szerződése van a városnak arról, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó 50 százaléka Dunaújvárost illeti. Vagyis jelentős forrástól esne el a város, amennyiben a kormány különleges gazdasági övezet címen a gödi példához hasonlóan jelentős összeget akarna elvonni az eddigi jogosultaktól, és újraosztaná azt.

Mint ismert, ez történt a szintén ellenzéki vezetésű Gödön, a várostól a kormány elvonja az emblematikus gyár területét és adóját –ez is épp egy másik nagy akkumulátorfejlesztés –, vagyis a Samsung SDI (ami szintén dél-koreai projekt). Abban az esetben 390 milliárd forintos fejlesztésről van szó, mely 1200 új munkahelyet teremt.

Ha különleges gazdasági övezet alakul ki az említett területen, akkor a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adó beszedésére és annak további elosztására.

A Hankook esetében ez már idén félmilliárd forintos kiesést jelentene a városnak, az iváncsai ipari parkban egyelőre a beruházások zajlanak, az ottani cégek még nem termelnek – teszi hozzá a lap. Az iváncsai ipari parkban a koreai SK Innovation 681 milliárd forintos gigaberuházással teremtene 2500 főnek munkahelyet az új akkumulátorgyárban, emellett a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos fejlesztése is tervben van, mely újabb 150 új munkahelyet eredményezne.

A titkosnak vélt előterjesztés csak egy feltételes módú félmondata arra is utal, hogy az iváncsai cégek alkalmasak lehetnek a csődközeli ISD Dunaferr munkavállalóinak átvételére, vagyis ebből az is kiderül, hogy anyagot készítők nem sok esélyt látnak annak a megmentésre.

Bár a tervvel Rácalmás és Iváncsa is elesne az eddig általa beszedett iparűzési adótól, de a gödi eset példája szerint ezen települések kompenzációt remélhetnek. Ám a jobbikos vezetésű Dunaújváros nem, a város maximum az iváncsai vagy a rácalmási településvezetés jóindulatára hagyatkozhatna.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk