Minden eddiginél magasabb gázárral számolnak őszre

  • narancs.hu
  • 2022. július 29.

Belpol

Pedig már májusban is rekordáron jött Magyarországra az orosz gáz.

Bár már májusban is minden korábbinál drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra, a kormány nem ezért dönthetett a rezsicsökkentés korlátozásáról, hanem azért ,mert tudni lehet, hogy ősszel újabb rekordot fog dönteni a gáz ára - írta a G7.

A portál szerint a kormány valószínűleg eddig bírt várni, hátha kedvező fordulat jön, mivel azonban ebben nem lehet bízni, kénytelenek voltak hozzányúlni a rezsicsökkentéshez.

A lap kiemeli, hogy azok közül az uniós országok közül, amelyek közölnek erről adatokat, Magyarországra érkezett a legdrágábban az orosz gáz májusban. Az Eurostat külkereskedelmi adatai szerint átlagosan 123 eurócentért jött be az országba egy köbméter gáz, ami az akkori euróárfolyamon számolva 475 forint.

A G= ráadásul úgy becsüli, a tőzsdei árak mozgása alapján, hogy az orosz import átlagára ősz elejére köbméterenként 600 forint fölé nőhet. Azt írják, hogy bár pontosan nem tudni, ez megegyezik-e az MVM által fizetett árral, de valószínűleg közel áll hozzá, és ha ezzel számolunk az azt jelenti, hogy

a tényleges piaci ár 9-10-szerese lesz annak, amennyiért a lakosság július végéig kapja a gázt.

Ez havi szinten is százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozhatna az MVM-nek - erre reagálhatott a kormány döntése.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk