Orbán: Kályha- és kazánprogramot indít a kormány, hogy ahol lehet, fával váltsák ki a gázt

Belpol

Orbán szokásos péntek reggeli rádióinterjújában leginkább az energiaellátásról értekezett, végül pedig segítséget ígért az aszály sújtotta gazdáknak. 

Ismét Törőcsik Zsolt műsorvezetővel beszélgetett Orbán Viktor miniszetrelnök péntek reggel a Kossuht Rádióban, ahol elsősorban a gázellátás volt terítéken. Az uniós gázfelhasználás-csökkentési döntéssel kapcsolatban Orbán azt mondta, a magyar ember úgy gondolkodik, hogy ha baj van, leginkább csak magára számíthat, ezért örül, hogy Brüsszelben is próbálnak megoldásokat találnak, de nem célravezető azt gondolni, hogy ott majd megoldják a magyar energiaellátást, ezért saját kézben kell lennie minden eszköznek, hogy az energiaellátás biztosítva legyen. 

Azt hangsúlyozta, hogy az egész probléma az ukrajnai háború következménye, és hogy bár a háború elején volt a nyugatnak háborús stratégiája, erről kiderült, hogy nem működik. Az ő interpretációjában a háború stratégia 4 pilléren nyugodott: azon, hogy az amerikai tanácsadókkal megerősített ukrán hadsereg le tudja győzni az oroszokat; hogy a szankciók majd megrendítik Oroszországot; hogy a szankciókat képesek lesznek kezelni az emberek életének meggyötrése nélkül; és hogy majd lesz egy világegység, és mindenki a nyugat mellé áll. Szerint azonban ez nem jött be, az oroszokat nem sikerül legyőzni, Európa a háborús gazdasági helyzet felé sodródik, és nagyobb tömegei a világnak, Kína, India, az arab világ, Afrika tekintélyes része nem állt a nyugat mellé, csak véget akar vetni a háborúnak.

"A stratégia elgyengült, megbukott, nincs többé" – jelentette ki Orbán, aki szerint ezért újat kell kitalálni, de ez késik, ehelyett van fogyasztáscsökkentés, spórolás, ami viszont a háborús gazdaság előszobája, és ha Brüsszel nem változtat, akkor szerint egész Európában erre kell majd számítani. 

Felidézte, hogy korábban voltak olyan európai tanácsi ülések, ahol sok ország arról beszélt, hogy majd meg lehet oldani a gáz- és olajembargót, de ő már akkor azt mondta, hogy nincsenek meg a kapacitások, nem lehet a világ más részeiről begyűjteni elég energiát. Azt hangoztatta, hogy tűzszünet és béketárgyalás kell, mert a szankciók és a fegyverszállítás nem vezet eredményre, "tüzet oltani sem lángszóróval megy az ember", majd arról beszélt, hogy ebben már az amerikaiaknak is szerepe van, ugyanis a háború lezárásaként szerinte

új európai biztonsági rendszerről kell majd megállapodni, új orosz-amerikai megállapodásra lesz szükség. 

A 15 százalékos uniós fogyasztáscsökkentési terv része az is, hogy ha valakinek nincs, akkor azt a többiek kisegítik, Orbán ezt úgy értelmezte, hogy másoktól el lehet majd venni, ez einstand. Azt mondta, hogy Magyarországnak lesz elég gáza, mert Szijjártó már régóta mondta, hogy alternatív beszerzési útvonalak kellenek, ezért jön orosz gáz délről is, a horvátokkal is megállapodtak, hogy az LNG-termináljukból jöhessen gáz, és meg kell emelni a hazai földgázkitermelést is. "Ez így együtt betakar bennünket" – fogalmazott Orbán, aki hozzátette, hogy most még azért üzletelnekk az oroszokkal is 700 millió köbméter gázról, ezt az üzletet szerinte a nyár során nyélbe is lehet majd ütni, a probléma inkább az, hogy a gáz ára a többszörösére nőtt. 

Azt is mondta, hogy Horváth László Heves megyei fideszes képviselőt azzal bízta meg, hogy indítsa újra a Mátrai Erőmű leállított blokkjait, Riz Gábor fideszes képvielőt pedig azzal, hogy vizsgálja meg, hogy a barnakőszén bányákat újra lehet-e indítani, emellett pedig fokozni akarják a tűzifa kitermelését, és Palkovics László technológiai és ipari minisztert arra kérte, hogy 

indítson kályha- és kazánprogramot hogy ott, ahol lehet, ezzel váltsák ki a gázfűtést.

(Egy tankerületeknek küldött kiszivárgott belügyminisztériumi levél szerint az iskolák esetében is ez a terv.)   

Orbán a rezsicsökkentésről azt mondta, több mint 10 évig jól működött a kiépített rendszer, mert amikor magasabb volt az ár a világpiacon, akkor a költségvetés kipótolta a különbözetet, ez néhány száz milliárd forint volt, de 2022-re 250-260 milliárdról több mint 2000 milliárdra ugrott, amit az amúgy jól teljesítő magyar gazdaság már nem tud kitermelni. Így aztán továbbra is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentést, de csak az átlagfogyasztásig, hangsúlyozta, hogy egy magyar család az átlagfogyasztás ezzel összesen 181 ezer forintot spórol.

"A többiek vagy csökkentsék a fogyasztásukat, vagy keressenek annyi pénzt, hogy ki tudják fizetni"

– hangzott a miniszterelnök tanácsa. Orbán szerint ugyanakkor október lesz a vízválasztó, akkor kiderül majd, hogy lesz-e háborús gazdaság, megmarad-e a háborús infláció, ezért legközelebb döntéskényszerben a magyar gazdaságpolitika október végén lesz. 

Orbán azt is fejtegette, hogy van olyan, hogy egy kormány széttárja a kezét és elmagyarázza az embereknek, hogy nem tud csinálni semmit, szerinte ez volt 2007-2008-ban, most viszont nem, mert a kormány kidolgozott egy védekezési tervet, hogy harcolni fog a recesszió ellen, a munkahelyek védelméért, az életszínvonal visszaesése ellen. Felállítottak egy gazdasági növekedésért felelős kabinetet is, ami már úgy döntött, hogy a kedvezményes 5  százalékos lakásáfát még két évre meghosszabbítják. 

Orbán szerint azért nem szorgalmazzák többen a háború befejezését, mert az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy az eddigi stratégiával meg lehet nyerni a háborút, de a háborút az amerikaiak finanszírozzák, 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, Európának viszont nincs ennyi pénze, és nem lehet tudni, hogy ki fogja ezt a továbbiakban finanszírozni. Amerikában viszont közelednek a félidős választások, ott lehet irányt váltani, az változtathat az amerikai külpolitikán, és ő reméli, hogy ez be is következik. 

Végül az aszályról esett még szó, erről Orbán azt mondta, hogy ő is szembesül a helyzettel az országot járva, és elég nagy a baj. Az ország élelmiszerellátása viszont még így sincs veszélyben, mert a mai Magyarország 20 millió ember élelmezéséről képes gondoskodni, 10 milliót pedig még aszállyal együtt is el tud tartani, csak exportra fog jóval kevesebb menni. A gazdák ügye viszont nehezebb, a kárenyhítési alap teljesen kimerült, de létrehoztak egy munkacsoportot, hogy hogyan segítsék a gazdákat, több javaslatot is megtárgyaltak, nagyjából egy hét múlva ezekről döntenek is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?