MOK-beszámoló az oltási folyamatról: halott telefonvonalak, frusztráció, káosz

  • narancs.hu
  • 2021. január 6.

Belpol

A magyar oltási program realitása a MOK tapasztalatai alapján.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára Svéd Tamás jegyzi azt az összegzést, ami az egészségügyi dolgozók eddigi oltási folyamatáról szól, és a MOK tette közzé honlapján.

A beszámoló bonyolult hozzáférésről, szervezési problémákról, frusztrált ügyintézőkről ír.

Az elsők között kapott oltást otthon tartózkodó kismama, az ellátásban nemm részt vevő nyugdíjas professzor, több adminisztratív munkatárs, áll a beszámolóban, ami arról is ír, hogy az oltópontokon megőrzik a három hét múlva beadandó második oltásig az oltóanyagok felét, mert nem bíznak eléggé az oltóanyag-ellátottságban.

Svéd 140 ezer egészségügyi dolgozóról beszél. Első körben a koronavírusos betegekkel kapcsolatba kerülő, frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók oltásának kellene megtörténnie, és Svéd számítása szerint ezzel körülbelül el is fogyna az első adag vakcina. A Svédhez eljutott információk szerint azonban nem ez történt, megkapták más munkatársak az oltást, ráadásul az első oltóhelyek a saját munkatársaikkal kezdték az oltásokat, köztük irodai dolgozókkal is.

"Elsőre úgy tűnt, a fővároson kívül nagyobb rend van: a megyei jogú kórházakban kijelölt oltópontok megszerveződtek és felkészültek, a dolgozók beoltására pontos menetrendek készültek, az oltás ennek megfelelően megkezdődött. A problémák itt is a külső, kisebb ellátóhelyek dolgozóit és az alapellátókat sújtják: elvileg őket is ezen, illetve az azóta folyamatosan kialakított újabb oltópontokon oltják, de ismert beosztás nincs, jelentkezniük nekik kell. Az oltóhelyek honlapján az online időpontkérés helyenként működik, másutt nem, de a működők is gyorsan betelnek. A megadott telefonszámok egy része elérhetetlen, egy kisebb része hibásnak bizonyult - leginkább pedig foglalt, túlterhelt. A sokadik hívásra elért, hajszolt ügyintéző aztán vagy tud időpontot és információt adni, vagy nem, gyakran türelmet kér vagy az online felületre próbálja visszaterelni az egyre frusztráltabb próbálkozókat", összegez Svéd.

"Az oltóponttal - eddig - nem rendelkező budapesti kórházak dolgozói, miután neveiket, elérhetőségeiket akár többször is begyűjtötték tőlük, szintén központi irányításra számítottak. Ehhez képest január 4-én, a szakrendelők dolgozóihoz és alapellátókhoz hasonlóan sokukat arról tájékoztatták, hogy központi szervezés nem lesz, egyénileg kell jelentkezésüket intézni az oltópontokon," áll a beszámolóban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?