MOK-elnök: Az új háziorvosi ügyeleti rendszer csak tovább terheli az egészségügyet

  • narancs.hu
  • 2024. október 1.

Belpol

A Budapesten is vezetetett rendszer az eddig is roskatag részekre helyez új feladatokat.

Az új háziorvosi ügyeleti rendszer az egészségügynek olyan részeire terhel majd pluszfeladatot, amik már eddig is roskatagok voltak, amiknek inkább a megerősítésére kellett volna törekedni – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg.hu-nak a keddtől a fővárosban is életbe lépő új rendszerről.

Vidéken már másfél éve üzemel az a háziorvosi ügyeleti ellátás, ami Budapesten október 1-től annak ellenére, hogy korábban kérték az átállás halasztását.

Álmos szerint több probléma mellett két kritikus pontot azonosítottak: az már megoldódni látszik, hogy a felnőtteket ellátó pontokra eredetileg gyerekeket is be lehetett volna vinni, a másik, hogy a fővárosban összesen százhuszonkilenc olyan háziorvosi körzet van, ami tartósan betöltetlen. Ezeken a helyeken az ellátást csak helyettesítéssel lehet megoldani.

A MOK-elnök szerint a háziorvosi rendszer az egészségügy alapja, és „ha ez bajban van – és most óriási bajban van –, az az egészségügyi rendszer egészét teszi ingataggá”. A szakember elmondta, jelenleg nagyon korlátozott, hogy a háziorvos milyen gyógyszereket írhat fel és milyen vizsgálatokat kérhet, aminek a fő oka az, hogy az állam vissza akarja fogni a pénzkiáramlást.

A MOK-elnök hozzátette, mostanra négyszáz körül jár az Országos Mentőszolgálattal kötött szerződések száma, de a Takács Pétere egészségügyi államtitkár által ismertetett létszámhoz képest minimum 675 felnőtteket ellátó és 135 gyerekorvosra lenne szükség. A kamara szerint az új ügyeleti rendszernek vannak azért előnyei is, például, hogy a munkafeltételek teljesüléséről mostantól nem az orvosoknak kell gondoskodnia.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk