Mol: Javítás miatt leáll a százhalombattai finomító

  • narancs.hu
  • 2022. július 27.

Belpol

A leállás miatt pedig tarthatatlan lesz a benzinárstop a Mol illetékese szerint.

Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az Indexnek adott interjúban beszélt arról, hog  karbantartások, fejlesztések és vizsgálatok miatt épp most kellett leállítani a  az egyetlen hazai olajfinomítót, a Dunai Finomítót, emiatt pedig szükséges lenne a benzinártop felülvizsgálata.

Az interjúban Ratatics elmondta, hogy a hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának eddigi legnagyobb leállása és karbantartása, ez pedig azt jelenti, hogy leghamarabb szeptemberben indulhat újra a termelés. A leállást eredetileg tavaszra tervezték volna, azonban a Magyarországon bevezetett hatósági ár által is generált kiemelkedő üzemanyagigény miatt elhalasztották a munkálatokat. Tovább azonban már nem lehetett halogatni a dolgot: "a biztonságos üzemeltetés miatt halaszthatatlan a finomító leállítása és karbantartása" - hangsúlyozta a Mol szakembere.

"A július végén induló nagy leállás Magyarország egyik legösszetettebb ipari műszaki vizsgája lesz, amellyel a Mol hosszú távon biztosítja a hazai ellátásbiztonságot. A karbantartás költségvetése mintegy nyolcmilliárd forintot tesz ki" - magyarázta.

A leállás miatti ellátáskiesésről Ratatics azt mondta, hogy bár az évtizedes gyakorlat az, hogy karbantartások esetén már a leállás előtt elkezdüenek készleteket építeni, most azonban "a háború kitörése miatti ellátáslánc-akadozás, valamint az árszabályozás miatti kiugró kereslet és importhiány ennek a készletnek a jelentős részét felemésztette". Így aztán a Mol a kieső mennyiséget a pozsonyi finomítóból átirányítva ás  a megmaradt tartalékok felhasználásával próbálja pótolni majd. Hozzátette azonban: ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt, és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek. 

Ratatics emellett kiemelte: 

Felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esélyünk legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét. Továbbá elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg hozzáférést biztosítson Magyarország stratégiai készletéhez a piaci szereplőknek. 

Ratatics nemcsak a kormány, hanem a vásárók szerepére is felhívta a figyelmet, tőlük azt kérte, hogy mindenki "csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten." 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk