MSZP: Így csorbítja a kormány a képviselők jogait

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Belpol

Öt képviselő tiltakozik amiatt, hogy a költségvetést rendelettel módosítja a kormány.

Azzal, hogy rendelettel módosítja a kormány a költségvetést, súlyosan korlátozza az országgyűlési képviselők jogait – figyelmeztet az MSZP öt egyéni országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki párt szerint miközben a Fidesz-kormány ki akar maradni a háborúból, az Európai Unióban egyedülállóan háborús veszélyhelyzetet hirdet, és ezt használja fel az Országgyűlés, illetőleg az egyes képviselők jogainak korlátozására. 

 „A képviselők csak akkor tudják ellátni feladataikat, ha rendelkeznek mindazokkal az információkkal, amelyek munkájukhoz szükségesek. Különösen fontos, hogy az Országgyűlés által alkotott törvények végrehajtását ellenőrizzék, ennek érdekében tájékozódhassanak a végrehajtó hatalom tevékenységéről” – idézik a képvviselők a parlament honlapjáról. Az MSZP politikusai súlyos hibának tartják, hogy a kormány kihagyja a 2023-as költségvetés újraalkotásából az Országgyűlést. Mivel meggyőződésük, hogy  a költségvetés elfogadása a parlament egyik legfontosabb jogosítványa, kezdeményezték a költségvetési bizottság összehívását és Varga Mihály pénzügyminiszter meghallgatását a tervezett módosításokról.

Az MSZP szerint rendelettel módosított költségvetés helyett a kormánynak új költségvetési tervezetet kell benyújtania, arról az Országgyűlésnek tárgyalnia és szavaznia kell.

 „A költségvetés rendeleti úton történő módosításával ugyanis megakadályozza a Fidesz, hogy az egyéni országgyűlési képviselők módosító indítványt nyújthassanak be saját választókerületük érdekeit képviselve. Amit most a kormány tesz, az a képviselők jogainak korlátozása, ami ugyanakkor az állampolgárok jogainak korlátozását is jelenti. Az MSZP egyéni országgyűlési képviselői tiltakoznak a képviselői jogok önkényes korlátozása ellen. Az MSZP álláspontja szerint a költségvetés nem egy kormány belügye, hanem a magyar emberek, az adófizetők ügye, joguk van világosan látni, hogy mire költi a kormány az adóforintjaikat. Ha a Fidesznek előbbre való a magyar emberek érdeke, akkor a december 19-ére összehívott Költségvetési bizottság ülésén beterjesztik a 2023-as költségvetés tervezett módosításait” – olvasható az MSZP közleményében, amelyet Hiller István (Budapest, 16. választókerület), Hiszékeny Dezső (Budapest, 7. választókerület), Kunhalmi Ágnes (Budapest, 15. választókerület), Szabó Sándor  (Csongrád-Csanád megye, 1. választókerület) és Vajda Zoltán (Budapest, 13. választókerület) írt alá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk