Tüntetők várták Pintért a közoktatási fórum helyszínén

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Belpol

A miniszter nem vette át az Egységes Diákfront nyílt levelét. 

Köznevelési konzultációt rendez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken, a rendezvény várhatóan 14 óráig tart, és a sajtót nem engedik be.

A tanácskozást a Belügyminisztérium hirdette meg, mintegy négyszáz iskolaigazgató és pedagógus részvételére számítanak, és szót is kapnak a tanárok, bár – mint a Telex tudósítása írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére hivatkozva –, húsz ember kapott lehetőséget a felszólalásra, egyenként három percnyi terjedelemben.

A Civil Közoktatási Platform úgy tudta, hogy a belügyminiszter nem vesz részt a tanácskozáson, csak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, de csütörtökön a minisztérium közölte: Pintér Sándor is jelen lesz a fórumon. 

Az eseménynek helyet adó épület előtt készített élő videókon az látszott, hogy sorfalat alkottak a pedagógusok, szülők, diákok, a karinthys tanárokat pedig megtapsolták. A résztvevőknek – a védett személyek érkezése miatt – hamarabb oda kellett érniük a fórumra. 

A 444 írása szerint Maruzsa Zoltán államtitkár a hátsó ajtón, Rétvári Bence a főbejáraton ment be az épületbe, utóbbinak azt kiabálták a tiltakozó tanárok:„Nézz a szemembe, minket rúgtatok ki!”

Az esemény kezdete előtt 10 perccel érkezett meg a belügyminiszter, aki nem vette át az Egységes Diákfront nyílt levelét, és az újságíróknak sem nyilatkozott, csak a PDSZ elnökével, Nagy Erzsébettel váltott néhány szót, mielőtt bement az épületbe.  

Megszólalt viszont Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke: a helyszínen arról beszélt újságíróknak, hogy ezt a fórumot az értelmes párbeszéd kezdetének tekinti, és jó lenne, ha a konzultáció később folytatódna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?