Tüntetők várták Pintért a közoktatási fórum helyszínén

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Belpol

A miniszter nem vette át az Egységes Diákfront nyílt levelét. 

Köznevelési konzultációt rendez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken, a rendezvény várhatóan 14 óráig tart, és a sajtót nem engedik be.

A tanácskozást a Belügyminisztérium hirdette meg, mintegy négyszáz iskolaigazgató és pedagógus részvételére számítanak, és szót is kapnak a tanárok, bár – mint a Telex tudósítása írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére hivatkozva –, húsz ember kapott lehetőséget a felszólalásra, egyenként három percnyi terjedelemben.

A Civil Közoktatási Platform úgy tudta, hogy a belügyminiszter nem vesz részt a tanácskozáson, csak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, de csütörtökön a minisztérium közölte: Pintér Sándor is jelen lesz a fórumon. 

Az eseménynek helyet adó épület előtt készített élő videókon az látszott, hogy sorfalat alkottak a pedagógusok, szülők, diákok, a karinthys tanárokat pedig megtapsolták. A résztvevőknek – a védett személyek érkezése miatt – hamarabb oda kellett érniük a fórumra. 

A 444 írása szerint Maruzsa Zoltán államtitkár a hátsó ajtón, Rétvári Bence a főbejáraton ment be az épületbe, utóbbinak azt kiabálták a tiltakozó tanárok:„Nézz a szemembe, minket rúgtatok ki!”

Az esemény kezdete előtt 10 perccel érkezett meg a belügyminiszter, aki nem vette át az Egységes Diákfront nyílt levelét, és az újságíróknak sem nyilatkozott, csak a PDSZ elnökével, Nagy Erzsébettel váltott néhány szót, mielőtt bement az épületbe.  

Megszólalt viszont Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke: a helyszínen arról beszélt újságíróknak, hogy ezt a fórumot az értelmes párbeszéd kezdetének tekinti, és jó lenne, ha a konzultáció később folytatódna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.