Kálomista első fokon elbukta az Elk*rtuk-pert

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Belpol

Hann Endre jó hírneve sérült a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint.

Megsértette Hann Endrének, a Medián közvéleménykutató vezetőjének jó hírnévhez fűződő jogát az Elkúrtuk című film – állapította meg a Fővárosi Törvényszék pénteken a 444 tudósítása szerint

Hann márciusban perelte be a film producerét, Kálomista Gábort, mert úgy látta, hogy róla mintázták az alkotók a filmbeli Endre nevű, közvélemény-kutatással foglalkozó szereplőt. Azután pedig semmi kétsége sem lehetett senkinek, hogy a filmet forgalmazó Megafilm közzé tett honlapján egy szöveget, amely a filmbéli és a valóságos szereplők sorsáról szól.

Az ítélet szerint a film forgalmazója lényegében azt állította Hann Endréről, hogy 2006-ban kutatási adatokat manipulált, személyesen részt vett az MSZP–SZDSZ kormány döntéseiben, kapcsolatban állt Szilvásy György titkosszolgálati miniszterrel, részt vett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, és része volt abban a döntésben is, amelynek nyomán a rendőrök erőszakkal léptek fel a tüntetőkkel szemben. 

A bíróság Kálomistát eltiltja a további jogsértéstől, és arra kötelezi, hogy kérjen bocsánatot Hanntól magánlevélben és a Megafilm honlapján. Emellett 1,5 millió forint sérelemdíjat kell fizetnie, valamint 500 ezer forint perköltséget. 

A 444 emlékeztet: ha az a megafilmes közlemény nem jelenik meg, Kálomista nem biztos, hogy elveszíti a pert.

Az eredeti keresetben ugyanis Hann önmagában a filmbeli megjelenítést sérelmezte, mondván, Endre ábrázolása az ő harmincéves szakmai hitelének árt. Ezt a hivatkozást végül a bíróság nem tartotta megalapozottnak: az ítélet szerint az Elkúrtuk fikció, így a művészi szabadság jegyében bármilyen karaktert ábrázolhat, és „a művek értékének megítélése nem a bíróságok feladata”.

A bíróság szerint a közlemény volt jogsértő. Mert az alapján, hogy Kálomistáék – tévesen – politikai tanácsadóként tüntették föl a felperest, azt gondolhatták a nézők, hogy amit a filmben láttak, az mind valóság, és ez így túlmegy a szabad véleménynyilvánítás szabadsága által biztosított kereteken. Az alperes hiába hivatkozott arra, hogy Hann közszereplő, többet kell tűrnie. A bíróság szerint „azért sértő ez az utalás, sértő ez az ábrázolás, az Endrével való összefüggésbe hozatal, mert a kivívott szakmai hitelét, politikai semlegességét rontja le és a bizalmat rombolja a személye, illetve az általa megjelenített cég irányába”.

A 444 azt írja, hogy az ítélet attól nyilván nem tilthatja el a film készítőit, hogy egy esetleges Elkúrtuk 2-ben újból szerepeltessék Endrét – csak attól, hogy azonosítsák Hann Endrével. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk