MTA: egyetlen szóval vágnák le a kutatóhálózatot

  • narancs.hu
  • 2019. március 4.

Belpol

A kutatás közérdelű cél lesz.

A parlament várhatóan ezen a héten szavaz a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavasatról. A javaslat alapján közérdekű célra is létre lehet hozni ilyen alapítványt. Ez történik a Corvinus Egyetem esetében is.

A Magyar Tudományos Akadémia esetében is felvetődött, hogy a kutatóhálózat finanszírozása a továbbiakban alapítványi formában történjen. Ez egyben azt is jelentené az értékelések szerint, hogy az akadémia befolyása megszűnne a kutatóhálózat fölött. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalódelegációja már ismertette koncepcióját, amely szerint egy vagyonkezelői alapítvány fenntartásában működne tovább a kutatóhálózat. Az MTA ezt nem fogadta el.

Ennek ellenére egy február végi módosító indítványban felbukkant a korrekciós javaslat, amely lehetővé tenni az előbb ismertetett átalakítást. A törvényalkotási bizottság nyújtotta be azt a módosító csomagot a vagyonkezelő alapítványokról szóló javaslathoz, amelyben az mfor.hu rátalált az erről szóló része. Mindössze egyetlen szó betoldásával rendeznék el a kérdést: a közérdelű célok közé beszúrják a "kutatással" kifejezést, amelynek érdekében vagyonkezelő alapítványt létre lehet hozni.

Az indoklás szerint a javaslatban felsorolt közérdekű célok közül "kimaradt" a kutatási tevékenység támogatása, noha nem vitásan ez is a társadalom gazdasági és szellemi fejlődését biztosító olyan célnak minősül, amelynek közérdekűségéhez nem férhet kétség. A módosító javaslat ezt a hiányosságot pótolja.

Ha a parlament elfogadja a jogszabálycsomagot, akkor meglesz a törvényi feltétele annak, hogy a kutatóhálózat alapítványi formában válljon le az MTA-ról.

Figyelmébe ajánljuk