Sajtópert nyert Nagy Blanka

  • narancs.hu
  • 2019. március 4.

Belpol

Az Origónak le kell hoznia, hogy valótlanságot állított róla.

Első fokon megnyerte az Origo ellen indított sajtópert hétfőn Nagy Blanka – tudta meg a hvg.hu a diáklány ügyvédjétől az ítélethirdetés után.

Az Origo egyébként azt indítványozta, hogy tanúskodjanak Nagy Blanka szülei és osztályfőnöke, amit a törvényszék szükségtelennek talált. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az Origónak le kell hoznia, hogy a Ripost cikke alapján valótlanságokat híreszteltek Nagy Blankáról. Többek között azt, hogy „több tárgyból bukásra áll, illetve, hogy iskolába is alig jár, továbbá, hogy hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket.”

A Ripost hamis állításait szinte az összes kormánymédium lehozta, közülük a Figyelő nemrég önként leközölte a helyreigazítást. „A többi lap viszont ezt nem tette meg, ezeket pereltük be, az Origo elleni ítélet volt ezek közül az első, ez is adja a jelentőségét. Ezután következik még maga a Ripost és a cikket szintén átvevő Lokál elleni eljárás” – mondta Litresits András, a diáklány ügyvédje a bírósági döntés után.

A bíróság mindössze egyetlen állítással kapcsolatban nem rendelte el, hogy a lapnak muszáj helyreigazítani: azt a megfogalmazást, hogy „iskolába is alig jár”, véleménynyilvánításnak vette, így ezt nem kell korrigálniuk.

Nagy Blanka iskolai ügyeiről azután kezdtek el lejárató híreket közölni a kormánymédiumok, miután a kecskeméti diáklány kormányellenes tüntetéseken szólalt fel. A Magyar Narancs Nagy Blankával készült interjúját itt olvashatják.

Neked ajánljuk