Müller Cecília: A közeljövőben tetőzhet a járvány

  • narancs.hu
  • 2021. április 6.

Belpol

Viszont országos átlagban stagnál a koronavírus örökítőanyagának szintje a szennyvízben, jelentős csökkenést sehol sem mértek - mondta az országos tiszti főorvos.

A négynapos húsvéti hétvégén 276 ezer főt sikerült beoltani - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. "Meghallották az emberek az oltásra hívás szavát" - fogalmazott. Így már 2 432 313 olyan beoltott van, aki legalább az első oltást megkapta, 922 886-an pedig a második védőoltásban is részesültek már.

Müller Cecília ismertetése szerint a hosszú hétvégén a kórházi oltópontok mindegyike működött, Budapesten e mellett 18 szakrendelőben is üzemelt oltópont. Az átoltottság emekedett; most úgy áll a helyzet, hogy a lakosság 24,2 százaléka kapott - legalább egyszer - védőoltást. Ez azért fontos, mondta az országos tiszti főorvos, mert a védett személy nem fertőződik, ha mégis, enyhébb lefolyású a megbetegedés.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, a 65 év felettiek 85 százaléka részesült védőoltásban, körükben csökken is a fertőzések száma, a 80 éven felülieknek pedig több mint 90 százalékát átoltották. Egyre több praxisban "elfogynak" a regisztrált 65 év felettiek is. Müller Cecília megemlítette, a pedagógusok oltása tovább zajlik, szerdán újabb Pfizer-szállítmány érkezik. Jelenleg 3,8 millió fölött van az oltásra regisztráltak száma.

Bár ezek jó hírek, a mérések mégis azt mutatják, hogy

országos szinten átlagosan stagnál a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben, jelentős csökkenés egyelőre sehol sincs.

Ráadásul két megyszékhelyen, Szegeden és Szolnokon enyhén emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció aránya.

Mindezek ellenére az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, a közeljövőben bizakodhatunk a járvány tetőzésében.

 

 

Figyelmébe ajánljuk