Iparkamara: aki védett, mehessen étterembe és szállodába!

  • narancs.hu
  • 2021. április 6.

Belpol

A védettséget egy applikációval ellenőriznék.

"Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasoljuk, hogy amennyiben élértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat" - írja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden kiadott közleményében.

Felidézik, hogy szerintük a kormányzat meghallgatta a március 20-án tett javaslatukat, és a jelenleg érvényben lévő - sok esetben a kkv-k szempontjából versenytorzító - korlátozó intézkedéseket feloldják, amint a lakosság egynegyede, azaz 2,5 millióan megkapják az első oltást. Hozzátették: egyetértenek azzal is, a 65 év felettiek teljes átoltása szükséges ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a vírusra legérzékenyebbeket.

Az MKIK azt javasolja, hogy a védettség státuszának ellenőrzéséhez applikációt vezessen be a kormány, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.