Hadházy: "A lélegeztetőgépeket két-háromszoros túlárazással vették meg a közvetítő cégektől"

  • narancs.hu
  • 2020. december 8.

Belpol

A politikus mindezt dokumentumokkal tudja bizonyítani.

"Ma bizonyítékokat mutatunk be arról, hogy a lélegeztetőgépeket horribilis, két-háromszoros túlárazással vették meg a közvetítő cégektől. A Külügyminisztérium hónapokig tartó huzakodás után kiadott három szerződést, amelyikből kiderülnek konkrét adatok a beszerzett készülékről, a vételárról és a beszerzés körülményeiről" - írja Hadházy Ákos képviselő a Facebook-oldalán.

A politikus szerint az azonnal látszott, hogy "a készülékek típusát a keresőbe beírva pillanatok alatt rengeteg ajánlatot kaphatunk az ár töredékéért, de a kormány védekezhetett azzal, hogy tavasszal nagyobb volt a kereslet, így drágábban lehetett a gépekhez jutni."

Segítségére volt Babosi György nyíregyházi momentumos képviselő is, aki civilben orvosi eszközök kereskedelmével foglalkozik, tavasszal pedig ő is kapott ajánlatokat a kínai készülékekre. Így tehát dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a Hadházy által megkapott szerződésekben két-háromszoros áron adták a cégek a készülékeket. 

Hadházy hozzáteszi:

  • "a három, általam kikért szerződésben szereplő cégből csak egy foglalkozott eddig orvosi műszerek beszerzésével, de abban sincs köszönet: a Gazdasági Versenyhivatal által elkaszált gigakartell egyik résztvevője volt korábban,
  • a cégek semmilyen kockázatot nem vállaltak és úgy tűnik, a szerződésükből, a túlárazás tiszta haszonként jelenhetett meg: a készülékeket vámraktárba kellett letenniük, így a vámot és adót is megspórolhatták,
  • a szállítást a Wizzair gépekkel az állam végezte,
  • tőkére sem volt szükség, az állam előlegként odaadta a teljes vételárat."

Hadházy azzal zárja bejegyzését, hogy Babosi György szerint tavasszal 700 forint/db áron vásárolható FFP2 maszkot 2700 forintért adta tovább az államnak a Medirex Kft.

"Orbán nem véletlenül szereti a járványt háborúhoz hasonlítani. Ugyanúgy titkol el adatokat, mint a háborúkban szokás és ugyanúgy gazdagodik néhány gazember a „hadibeszerzéseken”, ahogyan háborúban szokás."

A dokumentumokat itt lehet elérni.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.