Párbeszéd: Foglalják az Alaptörvénybe, hogy csak népszavazás után lehessen kilépni az EU-ból

  • narancs.hu
  • 2020. december 8.

Belpol

Úgy látják, Orbán Viktor és a kormány ki akarja léptetni Magyarországot az EU-ból.

Foglalják az Alaptörvénybe, hogy Magyarország csak egy érvényes és eredményes népszavazás után léphet ki az Európai Unióból –

 ezt javasolja a Párbeszéd.

 Mellár Tamás országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatón arról a félelméről beszélt, miszerint úgy látja, Orbán Viktor és a kormány ki akarja léptetni Magyarországot az EU-ból. Hozzátette, miután a belépéshez is szükség volt népszavazásra, úgy az esetleges kilépést is referendumhoz kell kötni.

Szabó Tímea hangsúlyozta, lépésükkel azt próbálják megnehezíteni, hogy a miniszterelnök kivezesse az országot abból a nyugat-európai közösségből, ahová mindig is tartozott. Ha ma népszavazást tartanának a kilépésről, akkor Orbán Viktor "csúfos vereséget szenvedne", mert

a magyarok több mint kétharmada még mindig ahhoz a demokratikus rendszerhez akar tartozni, amit a kormányfő "az elmúlt években elárult".

A képviselők azt hangsúlyozták, hogy a Párbeszéd tiltakozik minden olyan "eszement" lépés ellen, mint például az uniós költségvetés vétója. A társelnök kiemelte, az EU családonként egymillió forint vissza nem térítendő hitelt ajánl fel, de a kormányfő a vétóval megfosztja ettől a pénztől az embereket és helyette devizahitelt vesz fel.

 Szabó Tímeától a sajtótájékoztatón megkérdezték, hogyan folyósítaná az EU a magyar családoknak az általa említett egymillió forintot. A politikus emlékeztetett, Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn jelentette be, hogy több száz magyar és lengyel város kezdeményezi, hogy közvetlenül jussanak el hozzá az uniós támogatásokhoz. Arra a kérdésre, hogyan számolta ki a képviselő, hogy családonkénti egymillió forint jutnak az EU-tól, közölte, amennyiben a járványkezelésre elkülönített vissza nem térítendő támogatást elosztják Magyarország lakosainak számával, akkor fejenként 250 ezer forint jön ki, ami egy négytagú család számára egymilliót jelent.

Egy újságírói felvetés szerint Orbán Viktor korábban a parlamentben megerősítette, hogy Magyarország helye az EU-ban van. Mellár Tamás erre azt felelte, az elmúlt néhány esztendő alapján egyre inkább kibontakozik a kilépési szándék. Szerinte amikor egyre szűkebbek lesznek az uniós források, akkor ez a fajta gondolkodásmód egyre erőteljesebbé válik majd a miniszterelnök és a kormány részéről. A kilátásba helyezett költségvetési vétó is ezt bizonyítja, mert ha a kormányfő az EU-ban képzeli el Magyarország jövőjét, akkor tekintettel kell lennie a többi tagállamra is – érvelt Mellár.

"Az ő számukra" csak addig van vonzereje az EU-nak, amíg az uniós forrásokat "ellenőrzés nélkül le lehet nyúlni és oda lehet adni a saját oligarcháknak".

 Mindehhez Szabó Tímea hozzátette, hogy "Orbán Viktor kormányzásának lényege a lopás". Ha azt érzékeli, hogy az unió "nem engedi tovább lopni", akkor mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy "máshonnan lopjon és inkább fordul keleti, korrupt rezsimekhez" – jelentette ki. 

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk